Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Vil ha norgeshistorie for turister

Historieprofessor Ludmilla Jordanova mener historiefaget er fraværende for turistene som besøker Norge. I dag er hun foredragsholder på Norske Historiedager i Bergen.

Hovedinnhold

– Ved en av fossene vi stoppet ved på Flåmsbanen, fikk vi se en jente som danset i en foss til musikk. Dette, kombinert med at suvenirene som selges i Norge gjenspeiler gamle myter om vikingetid, troll og norrøn mytologi, gjør at turister får et inntrykk av Norge gjennom et historisk perspektiv som man nødvendigvis ikke ønsker å identifisere seg med i dag, sier hun til På Høyden.

Onsdag var hun med på en såkalt ”Norway in a nutshell”-tur. Der fikk hun blant annet oppleve Flåmsbanen og flere andre norske severdigheter på Vestlandet.

Hva gjør folk?

Hun understreker at hun var veldig imponert over landskapet, men hun savnet mer norsk historie på stedene hun besøkte.

– Jeg lurer veldig på hvor mange mennesker som bor på de forskjellige stedene, hva de gjør, hvordan klimaet er og en rekke andre forskjellige ting, forteller hun.

– Dessuten er jeg veldig opptatt av Norges forhold til Russland. Både nå og opp igjennom historien. Dette kunne man med fordel ha fått høre mer om, legger hun til.

Historisk utfordring

Jordanova, som er professor i moderne historie ved Kings College London, er en av hovedforedragsholderne for Norske Historiedager 2009 som arrangeres i Bergen nå i helgen. Hun skal snakke om historie som akademisk displin.

Og etter å ha vært turist i Norge har hun en utfordring til Bergens-historikerne.

– Sett dere ned, lag en liten, kortfattet og billig bok med norsk historie. Den må selges i alle suvenirbutikker og være tilgjengelig for alle turistene som kommer hit. På den måten får besøkende et godt innblikk i norsk historie, forteller hun.

Og legger til at alle er interessert i historie, så lenge det blir presentert på en god og interessant måte.

Se også: Nordiske Historiedagers hjemmeside

Monumental interesse

Jordanova har skrevet boken ”Historie i praksis,” som kom ut i 2000. I 2006 kom den i ny utgave. Der har hun blant annet sett på hvordan historie og historikere blir ansett blant publikum. Hun mener det er viktig å gjøre historie tilgjengelig og interessant for så mange som mulig.

– I England har vi sett at folk er veldig opptatt av gamle monumenter. Derfor starter vi fra høsten av opp et kurs som heter ”History and memory,” der vi går grundigere inn i denne delen av historien, sier hun.

– Hør på folk flest

Historieprofessoren er opptatt av at historikere må lytte og se hva folk vil ha. På denne måten vil historiefaget få større oppslutning blant folk flest, mener hun.

– Jeg mener det ikke finnes noe skille mellom historie som akademisk disiplin og historie som appellerer mer kommersielt, understreker hun.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.