Kommunikasjonsavdelingen

Disse kan vinne Holbergprisen i skolen

Elever på videregående har forsket på prøve-juks og reality-tv.

Hovedinnhold

Av Barbara Wendelbo, Holbergprisen

Nå er det klart hvem som er finalistene i Holbergprisen i skolen 2010. Dette er en forskningskonkurranse for elever i videregående skole.

Elevene er med på  å utvikle ny kunnskap som samfunnet har behov for, fremhever juryen. Nivået har vært gjennomgående høyt - og juryen lot seg imponere over strukturerte prosjekter, klare problemstillinger og spennende temavalg.

Dette er finalistene:

Glemmen Videregående skole (Fredrikstad): "Reality vs virkelighet - ulike grenser og tabuer på reality-tv, sammenliknet med det virkelige liv".

Langhaugen videregående skole med prosjektet: "De usynlige - En forskningsrapport om bruk av ulovlige hjelpemidler på prøver".

Vågsbygd videregående skole: "Er Ny start i arbeidslivet et godt tiltak for å få tidligere domfelte ut i arbeid?"

I tillegg til pengepremier på henholdsvis 5 000, 10 000 og 15 000 kr, mottar elevene invitasjon til å delta på den høytidelige utdelingen av Holbergs internasjonale minnepris og Nils Klim-prisen samt regjeringens middag i Håkonshallen. Det blir også arrangert en egen fagdag for elevene tirsdag 8. juni.

Finaledeltakerne må vente til onsdag  9. juni før de får vite om de får 1.pris, 2. pris eller 3. pris i konkurransen. Kunngjøringen finner sted på Ludvig Holbergs gamle skole, Katedralskolen i Bergen, 9. juni kl. 10.30.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Tora Aasland, vil forestå utdelingen av premiene, mens vinner av Holbergs internasjonale minnepris 2010, Natalie Zemon Davis, vil være tilstede under prisutdelingen og dele ut diplomer til elevene.

Årets vinner av lærerstipendet:

Dagfinn Våge fra Lundeneset videregående skole for rapporten: "Hvorfor får gutter lavere karakterer enn jenter i ungdomsskolen?"
Vinneren av lærerstipendet blir også invitert til Bergen og til de ulike seremoniene.

Fagjuryen som har evaluert elevprosjektene har bestått av prof. Arild Raaheim ved Universitetet i Bergen, lektor Anita Pedersen ved Laksevåg videregående skole, prof. Thorolf Krüger ved Senter for utdanningsforskning ved Høyskolen i Bergen og Dr.art Henrik G. Bastiansen forsker ved Avdeling for mediefag ved Høgskolen i Volda.

Les mer om Holbergprisen.