Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

UiB-student møtte Sponheim i valgdebatt

Gina Barstad (SV) studerer fransk ved UiB. Onsdag fikk hun prøve seg i valgdebatt med blant andre Lars Sponheim (V).

Barstad (t.h), satt i panelet sammen med blant annet Lars Sponheim (V), Anne...
Barstad (t.h), satt i panelet sammen med blant annet Lars Sponheim (V), Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og Henning Warloe (H).
Foto/ill.:
Olav Røli

Hovedinnhold

- Jeg syntes det gikk greit, sa Barstad til På Høyden etter at debatten var over.

Den 23 år gamle fransk-studenten står nemlig på andreplass på SVs liste i Hordaland, og måtte steppe inn på kort varsel til debatt om kunnskapspolitikk på VilVite-senteret onsdag kveld. Egentlig skulle Audun Lysbakken vært SVs representant, men han måtte prioritere et arrangement i Oslo ifølge Barstad.

- Jeg står tross alt på andreplass på listen og da må jeg bare gripe utfordringen, sier hun, og innrømmer at det ikke blir så mye tid til studier nå under valgkampen.

- Møtt verre debutanter

I debatten møtte hun blant andre Venstre-leder Lars Sponheim og Ap-politiker og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Barstad var engasjert, men måtte tåle kraftig kritikk fra blant annet Høyre og Venstre om SV og den rødgrønne regjeringens skolepolitikk. Og et par ganger ble hun svar skyldig på påstander som ble satt frem fra de andre i panelet.

- Jeg har respekt for at alle må begynne en plass og jeg har møtt verre debutanter, konkluderte Lars Sponheim overfor På Høyden om Barstads innsats etter at debatten var over.

Forskning og videregående skole

Om Barstad blir valgt inn på Stortinget, lover hun å arbeide for at basisbevilgningene til universitet og høgskoler, deriblant UiB, blir større.

Debatten om kunnskapspolitikk på Vil Vite-senteret samlet noen titalls tilskuere. Blant annet var tidligere stortingspolitiker Kjellbjørg Lunde og komiker Trond-Viggo Torgersen blant de fremmøtte i auditoriet.

Store deler av debatten dreide seg om skolepolitikk og hvordan man skal motvirke frafallet som skjer i videregående skole, spesielt i yrkesfagene.

Men debatten kom også inn på forskning og hva som må gjøres for å styrke forskningen i Norge.

-Løfter?

Alle partiene som var representert i panelet var enige om at forskning var viktig. Flere partier tok også til orde for å satse enda sterkere på forskning innen klima, fornybar energi og marin sektor.

- Jeg synes ikke noen partier utmerket seg i den ene eller den andre retningen. Alle ønsker å bevilge mer penger til forskning, men erfaringen har vist at forskning er ett av feltene som ofres når budsjettene skal komme i balanse. Så nå gjenstår det å se om noen av partiene følger opp løftene når det kommer til bevilgning av penger, sier viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen, Kuvvet Atakan.

Atakan overvar debatten på senteret.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.