Hjem
Kommunikasjonsavdelingen

Tjeld: Nå i HD

Den årvisse hekkingen på Realfagsbygget er oppgradert til state-of-the-art teknologi.

Hovedinnhold

Webkameraet som filmer tjelden på Realfagsbygget har blitt en vårtradisjon på UiB. Det samme fugleparet vender tilbake år etter år, og gir nysgjerrige fugletittere en unik anledning til å få med seg hekking, klekking og generell ruge-reality. 

Arild Breistøl er IT-teknisk fagmann og ornitolog i en og samme pakke. Han forteller at kameraet ble satt opp på lørdag denne uken.

– Vi valgte å sette kameraet på lang avstand sammenlignet med i fjor, for ikke å skremme dem. Så bare håpte vi at noe skulle skje.

Og det gjorde det. For sjette år på rad dukket tjeld-hannen opp på TV-skjermen mandag eller tirsdag, og onsdag var det parring for åpent kamera. Dermed regner Breistøl med at klekkingen vil skje i perioden rundt 24. til 25. mai.

– De er veldig forsinket i år på grunn av det kalde været. Mange fugler vil ikke begynne å hekke når det er såpass kaldt som det er på Vestlandet nå, forteller han, og legger til at det likevel er innen den normale hekkeperioden for tjelden.

Nytt av året er at tjelden overføres i HD (high definition) i alle kanaler. Dermed blir både stillbilder og video krystallklare.

HD-bildene er dessverre forbeholdt universitets maskiner, siden det ville krevd altfor mye nettkapasitet å forsyne hele verden med høykvalitets-tjeld.

De utenfor elfenbenstårnet får dermed ta til takke med normaloppløsningen.

Fakta/UiB-tjelden

  • Dukket opp på taket av Realfagsbygget i 2001.
  • Det første webkameraet ble satt opp i 2005.
  • På Høyden har fulgt saken i 2005, 2006, 2008 og 2009.
  • Tjelden er en av få vadefugler som mater ungene sine, og favorittføden er meitemark. Det vanlige er at tjelden får tre unger. Disse blir ikke i reiret i mer enn maksimalt to døgn.
  • I skrivende stund har den over 250 fans på Facebook.
  • Tjelden finner du her.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.