Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Nytt råd fikk se museet

Det nasjonale rådet for museumsprosjektet er konstituert. Denne uken fikk de omvisning i oppussingsobjektet på Muséplass.

Kari Klæboe Kristoffersen (t.v.) ledet omvisningen rådet fikk i De...
Kari Klæboe Kristoffersen (t.v.) ledet omvisningen rådet fikk i De naturhistoriske samlinger.
Foto/ill.:
Walter N. Wehus

Hovedinnhold

Som På Høyden tidligere har bemerket, har Museumsprosjektet 2014 fått et nasjonalt råd. Denne uken var rådets seks medlemmer – syv om man regner med rektor Sigmund Grønmo som fungerer som sekretær – på befaring i bygningen.

Med rådets leder Gudmund Hernes i spissen, fikk gruppen en omvisning bokstavelig talt fra loft til kjeller i bygningen. Besøket startet med en visning av den nye studentproduserte filmen om museet, som du kan se om du følger denne lenken.

I tårnsalen la omviser Kari Klæboe Kristoffersen vekt på mulighetene som finnes. Det karakteristiske rommet med to etasjer med gallerier har de siste årene bare vært brukt som lagerplass for museet.

Åpent for alle

I kjelleretasjen, som i dag blir brukt som laboratorier, er tanken at det skal komme et læringsområde for publikum.

– Det er viktig at dette skal være tilgjengelig for alle, og ikke bare for skoleklasser på spesielle tidspunkt, sa Kristoffersen mens rådet utforsket utstoppingsverkstedet og kjellerrom med store skjeletter fra havdyr hengende fra taket.

Les mer om planene og se arkitektskisser for Bergen Museum her.

Nasjonal interesse

Den offisielle oppgaven til rådet, som hadde sitt konstituerende møte denne uken, er å ”gi råd og innspill om planene og prosjektarbeidet, samt å bidra til profileringen av prosjektet og dets nasjonale betydning i offentligheten og overfor myndighetene”.

Men hvorfor trenger et oppussingsprosjekt i Bergen et nasjonalt råd? På Høyden spurte leder Gudmund Hernes, som trakk frem at museet er en nasjonal institusjon:

– Derfor er det i den nasjonale interesse å ta vare på bygget, både så det kan spille en rolle i byen i forhold til formidling, men også for å ta det inn i det 21. århundre. Det er en bygning som på mange måter har blitt glemt, og som trenger en restaurering, sa Hernes, som også nevnte hvordan museet har bidratt til utviklingen av den nasjonale vitenskapen i over hundre år, med både Nansen- og Bjerknessenteret som moderne resultat.

– Været nå viser at begge fremdeles er relevante. Bjerknes kunne fortalt oss hvorfor det snør, og Nansen kunne vist oss hvordan vi skal stå på ski i Bergen.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.