Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyheit frå På Høyden

Noregs yngste

I ein alder av 28 år er Jan Martin Nordbotten landets yngste professor. Men han hadde aldri nokon barndomsdraum om å gjere akademisk karriere.

Hovedinnhold

– I dag har du hamna på førstesida av Bergens Tidende som landets yngste professor. Hadde du forestilt deg at det kom til å gå slik då du vaks opp?

– Nei, det var ingen barndomsdrøm å bli professor, verken raskere eller saktere enn andre som velger det løpet. Det å bli professor var et ønske som utviklet seg over tid. Jeg så at det var ein fin profesjon. Ting har gått seg til etterhvert. I universitetssystemet kan du aldri ta det for gitt at du får jobb, men for meg var muligheten der da jeg var ferdig med doktorgraden, og jeg er svært fornøyd med det. Universitetet i Bergen er en flott arbeidsplass.

– Kva var det som fekk deg til å studere matematikk?

– Teoretiske naturfag som matematikk, fysikk og informatikk ligger naturlig for meg. Jeg tror disse fagene reflekterer måten jeg tenker på, og da kjentes det riktig å gå i denne retningen.

– Kva fagfelt jobbar du med?

– Jeg er involvert i fire prosjekter for tiden. Et dreier seg om problemer knyttet til lagring av CO2, et annet er knyttet til olje- og gassutvinning. Et tredje prosjekt går på geotermisk energi og det siste dreier seg om grunnvannssystem. Dette kan virke som svært forskjellige felt, men matematikken som er nødvendig for å forstå de ulike problemstillingene er beslektet.

– Du har vorte professor allereie som 28-åring. Kva er planane dine framover?

– Jeg tar det som det kommer og har ingen konkrete planar fremover. Den siste tiden før man blir professor er det jo lett å ha konkrete planer for den nærmeste fremtiden. Nå tenker jeg at det er viktig å følge de mulighetene som dukker opp. Det er det som har ført meg dit jeg er i dag. Det å bli professor er jo en fin milepæl i en akademisk karriere, men man kan ikke være for opptatt av titler. Motivasjonen for å utvikle seg må ligge i interessen for faget.

Artikkelen er henta frå UiB si nettavis På Høyden.

 

Fakta/ Jan Martin Nordbotten

  • Professor ved Matematisk institutt, Universitetet i Bergen
  • Tok doktorgrad då han var 23 år.
  • Fekk Meltzerprisen i 2004.