Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Kunnskap i det grønne

Det blir internasjonal, faglig krysspollinering når hageforskere fra hele Europa ankommer Bergen i helgen.

Hovedinnhold

Professor Dagfinn Moe er engasjert. Han snakker om hager, kulturplanter, ølbrygging og buksbom. Pollen i Pompeii. Flora ved norske fyrtårn.

– Botanikere og naturhistorikere har ikke vært åpne nok overfor resten av Europa. Vi innrømmer ikke at kulturen vår henger sammen med det rundt oss. Se på buksbommen for eksempel. Nesten all norsk buksbom kommer fra Karpatene eller Pyrenéene. Alle kulturplanter vi har i Norge kommer sørfra, men det har ikke vært noe internasjonalt samarbeid på dette feltet, sier Moe.

Men den faglige dvaleperioden er over. Som en del av et EU-prosjekt har forskere fra Italia, Polen, Spania og Norge gått sammen for å utveksle erfaringer og idéer om planter og kultur. Samarbeidspartnere fra Bulgaria, Frankrike, Hellas, San Marino, Tyrkia og Ungarn bidrar til at perspektivet brer seg over hele Europa.

Lite kunnskap om andre land

I en utstilling på Realfagsbygget presenteres en del av forskningen som har pågått de siste to årene. Moe viser På Høyden rundt, og stopper foran en presentasjon av Myrt i Tyrkia.

– Dette er et område som var totalt ukjent for oss. Dette er ting vi ikke har funnet selv, og språket som litteraturen er skrevet på gjør at dette ikke har vært så tilgjengelig. For meg som fagmann er dette litt ”eksotisk” og spennende, forteller han.

Men det har heller ikke vært så mye kunnskap på tvers av landegrensene nærmere oss i Europa.

– Vi vet ikke så mye om svenske forhold, og når vi kommer til Tyskland og nedover i Europa har vi lite peiling. Det har ikke vært noe europeisk engasjement på dette, men EU ser kulturen i en større sammenheng, mener Moe.

Startet i Pompeii

Frøet til samarbeidet ble sådd da Dagfinn Moe arrangerte et hagemøte i Pompeii i Italia på 90-tallet.

– Så vidt jeg vet var dette det første møtet som tok opp hagetradisjoner på tvers av disiplinene. Botanikk har jo å gjøre med både medisin, kultur, kunst og så videre, sier Moe.

Forskergruppen irettesatte den gangen restaureringen av Pompeii, siden de hadde plantet nye vinsorter, ”håpløse roser”, og moderne platantrær.

– Har fått bakoversveis

Fredag starter en faglig konferanse som fortsetter utover helgen. Da skal i overkant av 40 forskere møtes og diskutere trender og utvikling i europeisk hagekultur, og bruk av planter.

Og kulturutvekslingen går begge veier. Buksbomplantene på Milde i Bergen stammer fra 1600-tallet, og er de eldste individene i Europa.

– Italienerne ble veldig overrasket da de fikk vite dette. I helgen skal vi legge frem de siste forskningsresultatene på disse, som er veldig spennende, forteller Moe.

Han mener det er på tide at hageforskere også trår inn i det internasjonale feltet som arkitektur- og kunsthistorikere så naturlig har gjort til sitt eget: Å se på sammenhenger over landegrensene.

– Om vi ikke er med i slike prosjekter har vi ikke kjent vår besøkelsestid. Jeg er en gammel ringrev på feltet, men selv jeg har fått bakoversveis av mye av det som har kommet frem under dette prosjektet.

Fakta/Planter og kultur:

* En europeisk utstilling med bidrag fra arkeologiske, kulturhistoriske og naturhistoriske miljøer.

* Kan sees på Realfagsbygget mellom 0800 og 1600 på hverdager.

* Utstillingen i Norge er et samarbeidsprosjekt mellom EU-prosjektet PaCe og Bergen Museum.

* PaCe står for Plants and Culture: seeds of the cultural heritage of Europe.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.