Hjem
Kommunikasjonsavdelingen

«Polarstormen» når Europa

Arte France viser «Jakta på Polarstormen» - dokumentaren om Norgeshistoriens største stormjakt. Forskere fra blant annet Bjerknessenteret treffer med dette et stort europeisk publikum med viktig forskning.

I jakta får forskerne hjelp av et spesialbygd tysk forskningsfly, som er...
I jakta får forskerne hjelp av et spesialbygd tysk forskningsfly, som er utstyrt med de mest avanserte instrumentene som finnes.
Foto/ill.:
Frode Ims

Hovedinnhold

Kvalitetskanalen Arte skal vise filmen i beste sendetid, fredag 5. november. Filmen er et samarbeid mellom Univisjon/UiB og Alligator.

I dokumentaren følger TV-teamet en gruppe forskere som drar til Andøya i Vesterålen for gjennomføre Norgeshistoriens største stormjakt. De ønsker å gjøre vitenskaplige målinger av polare lavtrykk, som aldri har vært gjort før.

Fanger stormen med fly

I jakta får forskerne hjelp av et spesialbygd tysk forskningsfly, som er utstyrt med de mest avanserte instrumentene som finnes. Flyet er forskernes beste våpen for å fange polarstormen. Klarer de det, kan resultatet bidra til å hindre miljøkatastrofer og tap av menneskeliv i fremtida.

Med kun tre uker til rådighet, blir det et kappløp med tiden og naturkreftene for forskerne på Andøya.

Internasjonal synlighet

Gjennom forskningsdokumentarer av denne typen kan norsk forskning nå ut i verden på en effektiv måte. ARTE www.arte.tv er kanskje den mest profilerte kulturkanalen i det europeiske TV-landskapet. Visning på denne kanalen gir programmet et stort og interessert publikum.

Univisjon, TV-produksjonsenheten ved UiB, har oppnådd internasjonal distribusjon på flere av sine produksjoner. Siste eksempel er filmen ”CarboOcean – hunting for CO2”, som nå skal sendes på iransk TV.

”Jakta på polarstormen” ble første gang vist desember 2008 på NRK 1 og den norske versjonen kan sees på NRKs nett-TV: http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/448414/