Hjem

Kommunikasjonsavdelingen

Nyhet fra På Høyden

Disse får Meltzerprisen

Meltzerprisen 2008 er offentliggjort. Øystein Jansen og Lars Svendsen er årets beste formidlere, mens Meltzerfondets ærespris går til Bjarne Iversen og Kari Wærness. Alle vinnerne finner du her.

Øystein Jansen var midt i skiløypen med barnebarnet Nicolai (6) da han ble oppringt av rektor Sigmund Grønmo. 

– Jeg ble selvfølgelig overrasket, som alle sier. Nicolai trodde jeg hadde vunnet en konkurranse på teve, og ropte til alle i skiløypen at morfar hadde vunnet en stor kiste med penger og en diamant. Han ble skuffet da han ikke fikk noen diamant, humrer Jansen. 

Les mer i På Høyden: Fikk Meltzerfondets ærespris | Pris til yngre forskere

– Kommuniserer med alle aldre

Øystein J. Jansen er født og oppvokst i Bergen, og ble uteksaminert fra UiB som cand.real. i berggrunnsgeologi i 1976. Siden den gangen har han vært knyttet til det geologiske miljøet ved Universitetet, først ved Geologisk institutt og senere ved Bergen Museum. Han har publisert vitenskapelige og populærvitenskapelige arbeider i over 30 år.

Gjennom sin entusiasme for faget og sitt gode humør fanger han publikum, og hans pedagogiske evner gjør ham i stand til å kommunisere med folk i alle aldre og gjøre geologisk kunnskap tilgjengelig for alle. Dette gjør ham ettertraktet som foredragsholder både i faglige fora og i mer populærvitenskapelige sammenhenger, heter det i en omtale av Jansen.

Synd på ikke-geologer

– Jeg er en formidler. Det er det jeg liker best. Å få en pris som dette er et skikkelig kick. Siden det var en geolog som fikk den i fjor også, gjør at jeg føler geologer er litt på banen, og det synes jeg er ekstra gøy, sier Jansen.

Han forteller at han har hatt en stor glede av geologien, til den grad at han synes synd på alle som ikke er geologer. For tiden er han hektet på moderne steinarkitektur fra de siste 200 årene. 

– Du må få med at det er utrolig artig å jobbe på Bergen Museum. Det er et flott miljø som gir god støtte og mange klapp på skulderen. Og nå har jeg jo fått en kjempeklapp! sier Jansen.

Foredrag på pub

Den andre prisvinneren, Lars Svendsen, disputerte i 1999, og har siden 2001 vært ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for filosofi og førstemesterstudier. De siste ti årene har han publisert ni monografier over en rekke ulike emner, og bøker som ”Kjedsomhetens filosofi” og ”Ondskapens filosofi” har gjort han kjent langt utover fagfeltet. Bøkene hans er oversatt til 21 språk.

– Det er ikke noen hemmelighet at jeg har vært veldig opptatt av formidling i hele min akademiske karriere, og ser på formidling som en vesentlig del av selve fagenes legitimitetsgrunnlag, sier Svendsen. 

I likhet med Jansen er han en populær foredragsholder, og kan dukke opp både på steder som bibliotek og foreninger som på pub.

– Jeg har faktisk holdt overraskende mange foredrag på pub. Filosofi og pub er en interessant kombinasjon, mener han.

Tips for god formidling

– Du fikk prisen for fremragende forskningsformidling. Hva vil du si er det viktigste for en god formidler?

– Man må ofre noe i formidlingens tjeneste. Etter hvert får vi relativt tekniske vokabularer, og man må ofte ta kompleksitetsnivået ned noe, og være villig til å ofre noe terminologisk presisjon her og der. En annen veldig viktig ting med formidling, er at jeg aldri jobber ut fra en forutsetning om at jeg skulle være smartere enn publikummet mitt. Min er faring er at det er et ganske stort publikum der ute som er villig til å strekke seg ganske langt, og som dessuten er ganske kunnskapsrike. 

– Og så må man være pedagogisk, men på en behagelig måte. Det må ikke være så eksplisitt. Om man skjuler det faktum at man er pedagogisk, så er det det beste, avslutter Svendsen med et smil.

Lars Svendsen og Øystein Jansen får 100.000 kroner hver i prispenger.

Denne artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.