Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Hjelper hjerne

Professor Kenneth Hugdahl fikk ny tro på populærvitenskapen etter at UiB-forskere hjalp TV 2 gjennom seks programmer om hjernen.

Hovedinnhold

I kveld vises siste program i TV 2-serien "Hjelper hjerne", hvor flere forskere fra UiB og fMRI-gruppen deltar som ekspertkommentatorer. I hver av de seks delene har programleder Troy Guldbrandsen møtt én person med et bestemt problem relatert til hjernen. Programmet har tatt for seg alt fra edderkoppfobi til stamming, og har vekket stor begeistring ifølge fagfolk og TV 2.

– Jeg synes programmet utfører en interessant vri på forskningsformidling, som er ny og uprøvd, sier professor Kenneth Hugdahl, som har vært faglig konsulent til programmet.

I utgangspunktet var Hugdahl kritisk til programmet fordi han mente at det ble for mye underholdning og for lite fag. I tillegg hadde han en generell oppfatning av at dagens massemedier ikke tar folk på alvor.

– Jeg mente at massemediene har en formening om at mennesker ikke er modne nok til å forstå forskning, og dermed må forenkle den og dele den ut i små porsjoner.

Endret mening om media

Han endret imidlertid oppfatning etter å ha sett gjennom "Hjelper hjerne" for faglig konsultasjon.

– Da jeg fikk se programmet synes jeg det ikke var så verst. Jeg syntes TV 2 klarte å presentere forskning i en underholdningskontekst på en elegant måte. En av mine lærdommer av prosjektet er at også jeg kan ta feil.

Hugdahl forteller at han kun har fått positive tilbakemeldinger fra sine kolleger.

– Istedenfor krasse akademiske holdninger, har alle sagt at det var gøy, og at den faglige biten ikke forsvant. Min kone som er lærer, logoped og min hardeste kritiker sa hun fikk ideer som hun ville ta videre i sin egen praksis.

Hughdal ble også imponert over profesjonaliteten hos filmmannskapet, og hvor sensitivt de behandlet materialet.

– Media er ikke så verst.

Blir stoppet på gaten

Programleder Troy Gulbrandsen ble overrasket over tilbakemeldingene programmet har fått.

– Den direkte responsen har vært voldsom. For eksempel etter at TV 2 hadde promosending to uker før programmet om stamming, ble jeg stanset på gaten. Folk spurte om jeg hadde stammet selv, om jeg hadde folk i familien som stammet og hvor de kunne oppsøke hjelp, sier Troy Gulbrandsen til På Høyden.

Gulbrandsen forteller at da serien ble påtenkt for fire år siden var det ingen som for eksempel hadde om NLP (Neuro-linguistic programming). Nå merker han økt interesse for området, ved at andre fjernsynskanaler har begynt innslag og at folk har blitt nysgjerrige.

Fant balansen

– Det har vært veldig morsomt å jobbe med universitetsfolk og finne en balanse mellom underholdning og vitenskap som fungerte, sier Jo Torgersen, produsent for programmet, til På Høyden
Han foreller at de har fått veldig gode tilbakemeldinger både fra fagfolk og mannen i gata.

– Noen psykologer mente vi hadde god faglig dekning, samtidig som det var underholdene og engasjerende. Enkelte mente også at serien kunne brukes i undervisningsøyemed for å vekke interesse for faget.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.