Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Fant verdens dypeste varmekilde

– Stemningen ombord var en blanding mellom ekstase og høytid, sier professor Rolf-Birger Pedersen ved UiB som var med på toktet.

Rolf-Birger Pedersen og ubåten.
Rolf-Birger Pedersen og ubåten.

Hovedinnhold

Forskningsfartøyet James Cook er på tokt i Karibien. Om bord finner vi forskere fra National Oceanography Centre i Southampton, men også professor Rolf-Birger Pedersen fra UiB. Han ble invitert med for å bidra med erfaringer fra da han ledet arbeidet med å finne Lokeslottet i 2008 – verdens nordligste varmekilde.

I forrige uke fant forskerne ombord på James Cook det de mener er verdens dypeste hydrotermale felt, eller varmekilde. 5000 meter under havoverflaten i Caymangrøften spyr flere etasjer høye vulkanske piper ut vann som er varmt nok til å smelte bly.

– På 5000 meters dyp i Cayman Trough er det en vulkansk spredningsrygg som har mange likheter med de vulkanske plategrensene vi studerer i norskehavet. Lokeslottet var det første hydrotermale feltet som er blitt funnet på denne type plategrense. Feltet i Cayman Trough er det andre, forteller Rolf-Birger Pedersen til På Høyden.

Han forteller at de to feltene vil gi forskere ny kunnskap om geologien og biologien i dyphavene. 

– Ubeskrivelig

Det var et amerikansk tokt i 2009 som fant sporene av det som skulle bli denne oppdagelsen. Derfor hadde forskerne ombord på James Cook forhåpninger om å finne nettopp dette.

– Da vi fant feltet var stemningen ombord en blanding mellom ekstase og høytid – ubeskrivelig, forteller Pedersen.

Oppdagelsen ble gjort ved hjelp av en autonom undervannsbåt kalt Autosub6000, som skal kunne dykke til 6000 meters dyp. Nede på havbunnen har den på egenhånd navigert over et kupert vulkansk terreng og søkt etter varme kilder ved hjelp av kjemiske sensorer og temperaturfølere.

Deretter ble et undervannsfartøy kalt HyBIS, utstyrt med høydefinisjonskameraer, senket ned. Videoen er lagt ut på YouTube, og du kan se den ved å følge denne lenken.

Norskbygget skip

– Det er fantastisk å være med på dette toktet, og på det vi ved UiB har gjort i dyphavet i Arktis de siste årene. Det er et privilegium å kunne utforske stadig nye områder av kloden vår, sier Rolf-Birger Pedersen.

Han befinner seg fremdeles ombord på James Cook, et skip som er søsterskipet til UiB sitt eget forskningsskip G.O. Sars.

– Det er bygget i Flekkefjord og det er fullstappet med norsk marin teknologi, så det har vært lett å finne seg til rette ombord, forteller han.

I juli vil Senter for geobiologi lede et nytt internasjonalt tokt med G.O. Sars for å lete etter lignende felt vest for Svalbard. Pedersen forteller at de da vil bruke en norskutviklet autonom ubåt ved navn HUGIN til å kartlegge havbunnen på jakt etter varme kilder.

Denne typen teknologi vil også bli brukt i nye prosjekter rettet mot C02-lagring.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.