Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Her disputerer José Fonseca – på nett

For første gang er en doktorgradsdisputas ved UiB lagt ut på internett. – Det anbefales om man har nerver til det, sier Fonseca.

Hovedinnhold

I slutten av september disputerte José Fonseca ved Institutt for informasjons- og medievitenskap. Doktorgraden hans handlet om fortellerteknikker i latinamerikansk film.

Siden han selv er fra Costa Rica var Fonseca interessert da muligheten bød seg for å presentere disputasen på nettet.

– Det ville gi vennene og familien min en mulighet til å se disputasen, så jeg hadde personlige interesser av å dele øyeblikket med andre. Men det var også en mulighet for å teste systemet som gjorde det mulig, forteller Fonseca.

Her kan du se disputasen.

Opprinnelig var det nemlig tenkt at disputasen skulle sendes direkte, eller streames. Men bare det å kunne presentere disputasen som en podkast ga nyttig feedback til teknikerne på Infomedia.

– Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger. En disputas er ikke nødvendigvis noe man får se så ofte, så folk er overrasket over at de nå får sjansen, sier Fonseca.

Frustrasjon med UiB

Det var overingeniør Terje Thue på Institutt for informasjons- og medievitenskap som tok initiativet til å eksperimentere med nett-disputaser.

Han forteller at utgangspunktet var en frustrasjon over at UiB nøler med å legge ut forelesninger og lignende ting på nettet.

– Om fem år kommer vi til å riste på hodet over diskusjonen vi ser rundt dette i dag. UiB har ressurser og utstyr til å gjøre dette, og vi la ut disputasen for å vise at det ikke er noe problem, forteller Thue.

Han mener disputasene nå er litt bortgjemt, med få tilhørere og relativt liten interesse. Med streaming eller publisering på nett ville slike disputaser være interessant for flere, mener Thue.

– Kunne vært først

Som På Høyden skrev tidligere, har UiB sendt en søknad om å få bli med på iTunes U, hvor forelesninger og akademisk materiale kan publiseres på nettet og bli tilgjengelig for alle. I august ble det klart at Universitetet i Stavanger og NTNU begge har begynt å publisere forelesninger på nettet.

– UiB hadde samtaler med Apple allerede i februar. Vi kunne vært først ute, og fått all den oppmerksomheten som nå går til UiS og NTNU, sukker Thue.

Tidligere i år sørget Infomedia for at foredraget til Eirik Solheim ble streamet direkte fra Studentsenteret og ut på internett, noe som førte til storstilt interesse for både foredraget og det faktum at dette i det hele tatt ble gjort.

– Jeg tror at om vi filmer forelesninger, og redigerer dem litt på videomediets premisser, så vil vi få så stor effekt at forskerne vil strømme til. Jeg tror det vil bli et så massivt krav fra studenter og nytilsatte at UiB ikke vil ha noe annet valg enn å gjøre dette, mener Thue.

Prestasjonsangst

For José Fonseca selv ble opplevelsen udelt positiv. Men han påpeker da også at han hadde nerver til det:

– For noen kan tilstedeværelsen av et kamera bidra til prestasjonsangst. Men om man klarer å se forbi det, og gjerne vil dele disputasopplevelsen med andre, så vil jeg anbefale det.

Den siste måneden har det gått en debatt om stipendiater bør kunne disputere i det landet der doktorgradsarbeidet er gjort, heller enn på universitetets grunn. Både Fonseca og Thue påpeker at podkasting av doktorgrader slik UiB har gjort her, vil bidra til at interesserte over hele verden som ikke kan møte opp fysisk, får med seg innholdet.

– Noe av det viktigste for meg er at moren min fikk med seg disputasen. Men både hun og broren min kom på disputasen uansett, forteller Fonseca.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.