Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Digital rundtur på UiB

UiB-forsker Jill Walker Rettberg har laget en guide over universitetsområdet som du kan ta med mobilen din. Det er mer usikkert hvor teknologien som ligger bak er på vei.

Hovedinnhold

Ved hjelp av en smarttelefon og programmet Gowalla kan du nå få en guidet tur over Nygårdshøyden med tilhørende universitetsbygninger og landemerker. Du sjekker inn på mobiltelefonen på hvert enkelt sted, og kan lese litt informasjon, skrive en melding, og til og med poste et bilde om du føler for det.

Klikk her for å gå til UiB-turen på Gowalla.

Personen bak, Jill Walker Rettberg, forteller at hun lagde rundturen mest for å teste ut hvilke muligheter som ligger i Gowalla.

– Jeg liker at man kan se at andre har vært der man er, og man kan få en liten erfaring av hva de synes om stedet. Jeg ville satt pris på noe slikt som dette om jeg kom til et annet universitet, sier hun.

Målgruppen for eksperimentet er gjesteforskere, samt nye studenter og ansatte. Men kanskje helst den harde kjernen av dem som allerede bruker Gowalla.

Stedsbasert teknologi

Gowalla bruker GPS-funksjonen på smarttelefonen, og gjør at du hele tiden får oppdatert informasjon av hva slags ting som befinner seg rundt deg. Disse tingene, som kan være bygninger, restauranter eller landemerker, er igjen lagt til i Gowalla av andre brukere.

– Jeg vil tippe at det kanskje er noen tusen brukere av Gowalla i Bergen, forteller Walker Rettberg.

Disse legger til andre brukere som venner i programmet, og dermed kan de følge med på hvor venner og bekjente er og hva de gjør. Og man kan ta rundturer som den Walker Rettberg har laget for UiB-området.

Å følge i farfars fotspor

På Høyden møtte opprinnelig opp til avtalen dagen før, dro opp iPhonen og sjekket inn på Sydneshaugen skole. Derimot var ikke Walker Rettberg å se, før et lite søk på Gowalla gjorde det klart at det hadde vært en feilkommunikasjon når avtalen skulle gjøres: Hun sjekket nemlig for ti minutter siden inn på en kaffebar en kilometer unna.

Walker Rettberg forteller at hun til tider kan være skeptisk til å legge ut informasjon på internett om hvor hun er til enhver tid. Samtidig ser hun store fordeler ved teknologien.

– Det at man kan se at andre har sjekket inn på et sted er med å gi en følelse av tilstedeværelse. Tenk om du visste at din farfar studerte et sted, og kunne oppsøke det universitetsområdet og se ham vandre gjennom det, og lese tankene hans om det. Det går ikke nå, men kanskje en gang i fremtiden, sier Walker Rettberg.

Hun er i tvil om Gowalla vil overleve, og leker med tanken om at Nasjonalbiblioteket burde arkivere nordmenns bevegelser på Gowalla for ettertiden.

Walker Rettberg forsker på digital kultur og sosiale medier, og når intervjuet finner sted kommer hun rett fra en fokusgruppe som er arrangert med gjesteforsker Clare Hooper fra Universitetet i Southampton. Om nettopp Gowalla.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.