Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Nysgjerrig Holbergprisvinner

Ian Hacking hyllet nysgjerrighetens motiverende kraft da han mottok Holbergprisen.

Hovedinnhold

- Skal jeg oppsummere mitt intellektuelle liv og livet mitt ellers med tre ord, så er det "jeg er nysgjerrig", sa Ian Hacking til en fullsatt Håkonshall, onsdag ettermiddag.

Videre fortalte Hacking at nysgjerrigheten ikke bare hadde vært den motiverende kraften i hans liv og akademiske virke.

- Det å finne ut hvordan du finner ut ting, er et komplisert samspill mellom iboende evner og menneskets historie. Det har hatt større virkning på planeten vår enn noe annet vi har gjort, sa Hacking.

Hacking avslørte at den tyske filosofen Leibniz er hans rollemodell. Leibniz var nysgjerrig på alt, inkludert selve nysgjerrigheten, fortalte Hacking.

- De unge er fremtiden

Hacking dro også frem de andre prisene og plasserte dem hierarkisk. Den viktigste prisen er Holbergprisen i skolen, mente Hacking.

- De som har deltatt i konkurransen og de tre som vant er fremtiden, mente Hacking.

Den nest viktigste prisen var Nils Klimprisen, som tilhører unge forskere og den nære fremtiden, mente Hacking. Prisen kan utgjøre et reelt bidrag, økonomisk og i form av internasjonal anerkjennelse.

- Den minst viktigste prisen er seniorprisen. Uansett hvor aktive vi gamle er, så ligger det meste av vår virksomhet bak oss, sa Hacking.

En sjelden fugl

Det var en stolt David Bloch som mottok Nils Klim-prisen av Kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- Det kunne ikke ha vært en mer passende anledning for å innrømme at jeg kanskje ikke er så ulik Nils Klim selv, og at jeg er stolt av det, sa Bloch i sin tale.

Underjordsoppdageren Niels Klim selv er et godt eksempel på en forsker. Klim vender han alltid tilbake til informasjon som gjør at han kan analysere en sak nærmere, mente Bloch.

- Ofte oppdaget han at hans første konklusjon var feil, uten at han var redd for å innrømme det, fortalte Bloch.

Først og fremst var det interessen for den gresk-romerske antikken som fikk Bloch til å studere gresk og latin. Disse språkene mener han er verktøyene som skal til for å studere hele den vestlige filosofiske og intellektuelle historie.

- Det er, i følge komiteen, stor mangel på unge kompetente forskere innen feltet,, særlig av dem som kombinerer filologi, lingvistikk og filosofi. David Bloch fremstår som en sjelden fugl, sa styreleder Jan Frithjof Bernt i sin introduksjon av Bloch.

Artikkelen er henta frå UiB si internavis På Høyden.