Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Raftoprisen til Malahat Nasibova

Den aserbajdsjanske journalisten Malahat Nasibova får årets Raftopris.

Hovedinnhold

På en pressekonferanse på Raftohuset i dag ble det offentliggjort at Raftoprisen 2009 går til den aserbajdsjanske journalisten Malahat Nasibova.

"Nasibova får prisen for sin modige og urokkelige innsats for en fri og uavhengig presse. Med fare for egen sikkerhet rapporterer hun om maktmisbruk, menneskerettsovergrep og korrupsjon i den isolerte autonome republikken Nakhitsjevan som er en del av Aserbajdsjan" heter det i begrunnelsen fra priskomiteen.

Nakhitsjevan ligger mellom Armenia, Iran og Tyrkia, og styres av Vasif Talibov, en mann med tette familiebånd til Aserbajdsjans president Ilham Alijev.

"All opposisjon undertrykkes. Grov trakassering har ført til at det i dag knapt finnes uavhengige journalister igjen i regionen. Malahat Nasibovas profesjonelle journalistiske virke og uavhengige, kritiske stemme har enorm betydning" fortsetter priskomiteen.

Vil være en forsikring

Nasibova fikk telefon fra Raftostiftelsen mandag denne uken. I følge komitemedlem Martin Paulsen var det enorm glede i hjemmet da tildelelsen ble kommunisert på russisk over en dårlig telefonlinje.

- Hun syntes det var gledelig å kunne vise sine tre barn, som har sett moren sin bli banket opp og trakassert, at arbeidet hun gjør er verdt internasjonal anerkjennelse. Hun mente også at prisen vil være en forsikring for henne i forhold til myndighetene, forteller Paulsen.

Pressekonferansen ble ledet av Raftostiftelsens priskomité med Arne Liljedahl Lynngård i spissen.

Prisen vil bli delt ut søndag første november på DNS i Bergen.

Den 23. raftoprisen

Årets pris er den 23. i rekken, etter at prisen ble delt ut for første gang i 1987 til Jiri Hajek fra det tidligere Tsjekkoslovakia. Prisen ble etablert til minne om professor Thorolf Rafto.

Kriteriene for Raftoprisen er at prismottakeren må kjempe for idealer og prinsipper som ligger til grunn for menneskets rettigheter, eller alternativt ha en sterk symbolfunksjon for disse.

Mottakeren kan både være en enkeltperson, en gruppe eller en organisasjon.

Les mer på Raftostiftelsens hjemmeside.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.