Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Pris til fysikk og teknologi

Iskald forskning og store smell imponerte både publikum og juryen under Kunnskapsfesten lørdag.

Selda Ekiz trollbinder skoleelever under Kunnskapsfesten på Festplassen lørdag.
Foto/ill.:
Paul Sigve Amundsen

Hovedinnhold

Lørdag var hele Bergen by invitert til Kunnskapsfesten på Festplassen, hvor det var hele 28 forskjellige forskningsstasjoner å utforske.

Alt fra VilVite til StatoilHydro, Havforskningsinstituttet og flere institutter fra UiB var representert med stasjoner som viste forskning i praksis.

Men da juryen skulle kåre den beste, var det Institutt for fysikk og teknologi som gikk av med seieren.

Se UiBs bidrag til Forskningsdagene her.

Fenger når det smeller

– Vi hadde en stasjon hvor man ikke bare kunne se på saker og ting, men ta på dem også. Det var mye aktivitet, og vi viste frem ting som er knyttet til varmelære og elektrisitetslære, forteller førsteamanuensis Kjartan Olafsson.

Han forteller at det var de fem stipendiatene og mastergradsstudentene på stasjonen som gjorde mesteparten av det tunge arbeidet.

– Jeg selv var litt i bakgrunnen, hjalp å tappe nitrogen og den slags, forteller han.

For det var mange kalde eksperimenter på forskningsstasjonen til Instituttet. Blant annet viste de hvordan gasser krymper når de blir kjølt ned og ekspanderer når de blir varmet opp.

– Det kan skje med et smell, og det ser ut til å fenge spesielt når det smeller, sier Olafsson.

Fikk ærespris i tillegg

Olafsson fikk også en ærespris for å ha vært med på Forskningsdagene gjennom alle årene festivalen har eksistert. Hva er det som gjør at han vil være med år etter år?

– Det er veldig fint å treffe nysgjerrige mennesker, som er i stand til å undre seg over ting de ser og tar på, forteller han.

Premien til forskningsstasjonen var et fat fra Hardanger bestikk. Kjartan Olafsson på sin side fikk en sekk full av Forskningsdagene-effekter. For ikke å nevne heder og ære.

Juryen bestod av Siri Breistein fra Barn i Byen; Solveig Hareide fra NRKs Newton; samt skoleelevene Erik og Nikolai fra 8. og 19. klasse på Hop skole.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.