Hjem
K.G. Jebsen-senter for dyphavsforskning
Forskningsformidling

Åpning av Universitetsmuseet

Det nyoppussede Universitetsmuseet åpnet 14. oktober. Blant de mange høydepunktene i museet er en splitter ny utstilling om dyphavet.

Dyphavsutstillingen på Universitetsmuseet
Den nye dyphavsutstillingen gir et unikt innblikk i det fremmede undervannslandet.
Foto/ill.:
Anders Bjerga.

Etter seks år er Universitetsmuseet endelig gjenåpnet. Åpningen ble markert med en høytidelig seremoni der statsminister Erna Solberg og rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, var blant talerne. Stipendiater og forskere ved K.G. Jebsen-senteret har vært sterkt involvert i utformingen av den nye dyphavsutstillingen som holder til i museets første etasje. På åpningsdagen fikk publikum de første glimtene av denne helt spesielle undervannsverdenen.

Dyphavsutstillingen er delt inn i tre soner. I den første sonen kan man lære om havforskningens historie, fra de første kartene til oppdagelsene som avslørte hvordan jordens tektoniske plater beveger seg. Sentrum av utstillingen presenterer spennende geologiske og biologiske oppdagelser i dyphavet rundt midthavsryggene. En 20 meter lang buet vegg viser en projeksjon av dyphavsmiljøet, der varme kilder, vulkansk aktivitet og unike dyphavsorganismer er sentrale elementer. Projeksjonen, dyphavslydene og mørket gir denne delen av utstillingen en helt spesiell atmosfære. I den tredje sonen får publikum lære mer om den moderne teknologien som tas i bruk ved utforskning av havet. Blant annet kan man se en ekte autonom undervannsfarkost og oppleve direktestrømning fra undervannsobservatoriet utenfor Lofoten og Vesterålen.