Hjem
Kjemisk institutt

Kjemiker i oljebransjen

Stina Storebråten har Master i kjemi, studieretning miljøkjemi fra UiB. Hun jobber for kjemikalieselskapet Clariant.

Jeg fant min første jobb på næringslivsdagene på realfagsbygget, så tror det er en veldig viktig arena for studenter å gjøre seg kjent med næringslivet og for næringslivet til å bli kjent med de! Anbefaler alle å delta på slike arrangementer, tror en kan

- Hvor jobber du? Fortell kort om bedriften.

Jeg jobber for et kjemikalieselskap som heter Clariant. Avdelingen i Bergen leverer kjemikalier til oljebransjen, men selve selskapet leverer forskjellige typer kjemikalier til ulike type industrier over hele verden.

- Hva jobber du med? Spesifiser gjerne arbeidsoppgavene dine.

Stillingstittelen min er prosjektingeniør og jeg jobber i Statoil teamet i salgsavdelingen. Jeg jobber med mye forskjellig, det blir lite rutinejobbing. Men det går mye i å planlegge og gjennomføre ulike felttester av kjemikalier, til å løse ulike prosessrelaterte problemstillinger som operatørselskapet kommer opp i og som kan løses ved bruk av kjemikalier.

- På hvilken måte får du brukt utdanningen din? Hvilke deler av studiet ditt er relevant for jobben?

Jeg får bruk for mye organisk kjemi, men også litt analytisk kjemi og miljøkjemi. Det er nødvendig med kunnskap og forståelse om de kjemikaliene som vi selger og hvordan de fungerer, så da er naturlig nok greit med kjemisk bakgrunn.

- Hvordan fikk du jobben? Hvor viktig var utdanningen din for ansettelsen?

Jeg fikk jobben via kontakter fra min tidligere jobb, et operatørselskap i Stavanger, der jeg begynte å jobbe etter endt utdanning. Det var nok et krav med samme type utdanning som jeg har, eller iallefall noe tilsvarende. De fleste i min type stilling har mye lik utdanning som meg.

- Var det dette du så for deg når du studerte? Hvis ikke, hva så du for deg?

Jeg hadde nok ikke sett for meg at jeg skulle begynne i oljebransjen da jeg startet på masteren min i miljøkjemi. Det har vært en del tilfeldigheter som har ført meg der jeg er i dag.

- Hva slags tanker har du om din framtidige karriere? Hva er dine mål
og ambisjoner?

Målet mitt er nok bare å bli flinkest mulig i den jobben jeg gjør i dag. Jeg har bare hatt denne jobben i et års tid, så det tar nok litt lengre tid enn det. Det er vanskelig å sette seg noe mer konkrete mål enn det, vi får bare se hva som skjer fremover. Som sagt har det vært en del tilfeldigheter frem til nå og tror det blir en del tilfeldigheter fremover også.

- Har du tips til andre kjemikere som snart skal ut å søke jobb?   

Jeg fant min første jobb på næringslivsdagene på realfagsbygget, så tror det er en veldig viktig arena for studenter å gjøre seg kjent med næringslivet og for næringslivet til å bli kjent med de! Anbefaler alle å delta på slike arrangementer, tror en kan få mye igjen for det! Ellers så er traineeprogrammer en veldig god måte å komme seg på arbeidsmarkedet på.