Koronavirus – informasjon for studenter og ansatte
Studiestart 2020:

Slik er planene for semesterstart 2020 ved UiB

Ved UiB planlegger undervisere, Fadderstyret, Sammen og Studentparlamentet for en annerledes semesterstart. En ting er de alle sikre på: Nye studenter vil bli tatt godt imot.

Bilde av studenter ved semesterstart UiB.
Semesteråpning på Muséplass slik den pleier å være. Høsten 2020 vil bli annerledes grunnet Covid-19-situasjonen, men også i år vil nye UiB-studenter få en trygg start på studietiden ved UiB.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

- Vi planlegger for at studentene skal få møte hverandre fysisk for å bli kjent og å gi så mye fysisk undervisning som mulig. Det blir nok i kombinasjon med noe digital undervisning, særlig for emner med mange studenter, sier Oddrun Samdal, viserektor for utdannig.

- Kan du si noe nå om hvordan fadderuke og semesterstart høstsemesteret 2020 vil bli?

- Det blir fadderuke med både faglig og sosialt program. Planen er at studenten skal bli kjent med hverandre gjennom digitale grupper før studiestart og så at de treffes i både mindre og større grupper i fadderuken.

- Hvilket råd vil du gi studentene som skal starte på UiB, og som lurer på om de vil få en fin studiestart?

- Vi vil gjøre alt vi kan for at studentene skal få både en god start og et godt studieår hos oss. Det viktigste for studentene er å gjøre forberedelser som normalt, det vil si å komme til Bergen for å studere, slik at de får treffe og bli kjent med sine medstudenter og fagmiljø.

Her finner du mer informasjon om studiestart ved UiB

Fadderkoordinator: Arbeider for at nye studenter kan møtes under Fadderuken

Mye er altså fremdeles uavklart rundt hvilke restriksjoner som vil gjelde til høsten, og hvordan dette vil påvirke Fadderuken. Fadderstyrene jobber på spreng for å lage et nytt program tilpasset de siste smittevernreglene, men denne prosessen er enda ikke helt ferdig.

- Det jobbes iherdig for at vi skal klare å arrangere så mange fysiske arrangement som mulig, da fadderstyrene mener at det er særs viktig at folk for møtt hverandre IRL og ikke bare på digitale flater, sier Martin Lie Jakobsen, Fadderkoordinator ved UiB.

Han sier det vil komme mer informasjon fra fakultetene når dette er klart. Ennå er det en stund til studiestart. Martin Lie Jakobsen har et klart råd til de nye studentene: Kom til Bergen – også semesterstart 2020 vil bli bra.

- Situasjonen er litt annerledes, men jeg er trygg på at det vil bli en fin studiestart også i år. Jeg vil råde de til å følge med på den informasjonen som de vil få av sitt fakultet når de har takket ja til studieplassen. De kan også ta kontakt med fadderstyret på sitt fakultet på SoMe hvis de lurer på noe spesifikt, alle fadderstyrene har en god tilstedeværelse der og svarer mer enn gjerne på spørsmål. Programmene vil også legges ut der så snart de er klare.

Sammen: En rekke tilbud går som normalt

Sammen er Vestlandets studentsamskipnad, som drifter velferdstilbud som treningssentre, kantiner, boliger, helsetilbud og idrettslag som studentene kan benytte seg av.

- Sammen vil være her for studentene, også ved årets studiestart – selv om formatet blir litt annerledes i år, sier Marita Brodin Monsen, kommunikasjonssjef ved Sammen.

- Vi har valgt å kalle årets studiestart-kampanje for SAMMEN – hver for oss. Og ønsker å møte så mange som mulig av de nye studentene, selv om vi alle må holde oss litt hver for oss, også i studiestarten, sier hun.

Alle nye studenter vil møte Sammen gjennom tilbudet God Start. Dette er introduksjonsforedrag som blir arrangert i samarbeid med fakultetene, hvor de vil fortelle om sine tilbud. God Start vil bli arrangert digitalt eller i mindre grupper.

Sammen vil også holde digitale stands via Zoom og arrangere livesendinger og Q&As i sosiale medier. Følg Sammen på Instagram for oppdateringer.

Noen korona-restriksjoner kan også gjelde til høsten, i så fall vil det bety at litt færre studenter kan trene samtidig, at det blir påbud om avstand i kafeene, og at flere kurs og veiledninger vil bli holdt digitalt. Tilbud som studentboliger, tannlege, psykolog og barnehager vil drives som normalt, men med forsterket fokus på smittevern.

- Jeg anbefaler nye  å bruke tiden før oppstart godt, orienter deg rundt hvilke tilbud som finnes i Bergen, tenk over hvilken studentorganisasjon du kunne tenke deg å bli medlem av – vil du lære deg noe nytt, vil du drive med en idrett eller vil du bare få mange nye venner. I Bergen har vi en studentorganisasjon for det meste! Og spør hvis du er usikker – vi svarer alle studenter på det de måtte lure på i sosiale medier, dere finner oss på @sammenbergen, sier Marita Brodin Monsen.

Les mer om tilbud og tjenester for studenter på nettsidene til Sammen

Studentparlamentet: Vi skal ta hverdagen tilbake

Sandra Amalie Lid Krumsvik er leder av Studentparlamentet ved UiB. Hun ser fram til at Nygårdshøyden igjen skal bli fylt med studenter igjen.

- Det er ikke til å legge skjul på at dette blir en annerledes studiestart, men sammen skal vi sakte men sikkert ta hverdagen tilbake. Vi storgleder oss til å ønske nye studenter velkommen til oss. Vi har rekordmange søkere med UiB som førstevalg i år så det er ingen tvil om at vi er en attraktiv institusjon. Studiestart er et utrolig viktig grunnlag for studentenes trivsel.

Vi planlegger å ta nye studenter godt imot med åpne armer - ikke fysisk, vel å merke - og lover å stille med rebusleker, stands og arrangementer som vi ellers har som tradisjon å gjøre.