Hjem

Avdeling for kulturhistorie

Museets fotosamling inneholder tusenvis av gjenstandsbilder, i tillegg til fotos fra utgravinger og kulturminner i landskapet, og kulturhistoriske fotos fra nyere tid.
Fotografi har siden slutten av 1800-tallet vært svært viktig for kulturminnevernet, og er det fortsatt idag. Fotografering er av de viktigste metodene for dokumentering av blant annet kulturminner, utgravinger og gjenstander. Fotosamlingen består både av negativer på glassplater, storformat, fargedias og svart hvitt film, samt papirkopier. Mange av de eldste negativene er i varierende  bevaringsgrad, og mye av avdelingens arbeid er knyttet til skanning og moderne billedbehandling av arkivmateriale.

Fotoavdelingen har som oppgave både å ta nye profesjonelle bilder av museets samlinger og materiale i eget fotostudio, men også å organisere og bevare museets store fotosamling, blant annet ved å digitalisere og restaurere gamle fotos som tiden har fart hardt med. Med ny teknologi som fotogrammetri kan utvalgte objekter i samlingen etter hvert bli tilgjengelig som fotobaserte 3d objekter på nettet. Deler av fotoarkivet er allerede digitalisert og gjort tilgjengelig på nettet (se link oppe til høyre).