Hjem
UiB læringslab
Digitale læringsverktøy

Opptak av video og lyd

Når egner det seg å bruke video eller lyd i undervisning? Hva kan du gjøre selv, og hva kan læringslaben bidra med? Her får du oversikt over tilgjengelige verktøy og tjenester for video og lydproduksjon.

Videoproduksjoner fra UiB Læringslab

Produsent:
Frode Ims

Hovedinnhold

Enkle skjermopptak av deg selv foran webcamera kan du gjøre selv ved hjelp av den nye videotjenesten Kaltura som ligger integrert i Mitt UiB. Neste steg er å bruke mobilkamera, eventuelt med anbefalt ekstrautstyr, eller du kan få hjelp av UiB læringslab til å gjøre opptak i studio eller til større produksjoner. 

Vi anbefaler å se Robert Grays introduksjon til god pedagogisk praksis for bruk av video i nettundervisning, og anbefaler også del 3 av kurset i Nettbasert undervisning.

Bruk egen mobiltelefon

UiB læringslab kan bistå med med tips og råd til hvordan du kan bruke egen mobiltelefon til å gjøre opptak når du nå arbeider hjemmefra. Vi kan også gi råd om hvordan du utstyre din mobiltelefon til å bli et bedre video- og stillbildekamera. Vi har god oversikt over hva som finnes av ekstrautstyr som du selv kan anskaffe og tilbyr veiledning for innkjøp, bruk og oppsett. Kontakt UiB læringslab for råd.

Se anbefalt ekstrautstyr til egen mobil

UiB læringslab kan også bistå med en rekke tjenester og lån av utstyr, for større produksjoner. Dette vil ikke være aktuelt så lenge campus er stengt på grunn av den pågående Koronasituasjonen. Du er imidlertid velkommen til å sette deg inn disse tjenestene og ta kontakt med UiB læringslab for å gjøre avtale på et senere tidspunkt. 

Lån kamerapakker fra UiB læringslab

Vi har kamerapakker til utlån for forskere som ønsker å filme arbeid i felt, på tokt eller lignende. Vi tilbyr veiledning for bruk og kan også hjelpe med redigeringsarbeid i etterkant, etter avtale. 

Bruk studio i UiB læringslab eller Media City

I vårt studio i Media City kan du få hjelp til å gjøre opptak etter avtale. Vi har utstyr for 3-kamera-produksjoner, og mulighet for å filme mot hvis/sort bakgrunn eller gjøre “grønnskjerm-opptak” (Chroma key) Det gjør det mulig å legge bilder/grafikk på studiobakgrunnen ved behov.  I tillegg har vi en stor berøringsskjerm som kan vise valgfritt innhold og filmes som en “tavle” i rommet. 

Lag podcast med eget eller lånt utstyr

En lydfil er enkel i produksjon, tar liten plass og kan lyttes til hvor og når som helst. Lyd er kanskje det enkleste og mest brukervennlige formidlingsformatet. Vi kan hjelpe deg i gang og gi råd om best mulig bruk av lyd i formidling og undervisning. Lån utstyr hos oss, eller ta opp lyd i vårt opptaksrom.  

Få hjelp til en totalproduksjon av video

En videoproduksjon krever planlegging, opptak og redigering. Ta kontakt tidlig dersom du ønsker en totalproduksjon, så får du/dere hjelp allerede i planleggingsfasen. Video er et bildemedium, og det er viktig å tenke bilder helt fra start. Har du allerede en ide om hva som skal inn i videoen din kan du begynner her. Skriv inn hva man skal se i videoen, og hva man skal høre eller lese, i riktig rekkefølge. Bruk evt opptaksplan dersom du planlegger å gjøre egne opptak (du finner lenker til flere maler under denne artikkelen). 

Nettsiden Videoforelesning.no har gode videoer for deg som vil lage video for undervisning.