Hjem
UiB læringslab
Digitale læringsverktøy

Video- og podcastproduksjon

Ønsker du å bruke video eller lyd til undervisning eller forskningsformidling? Her får du oversikt over tilgjengelige tjenester og verktøy for video og lydproduksjon.

Videoproduksjoner fra UiB Læringslab

Produsent:
Frode Ims

Hovedinnhold

UiB læringslab kan hjelpe deg med å lage video og podcast for undervisning og forskningsformidling. Vår produksjonsgruppe har både teknisk og pedagogisk kompetanse, og lang erfaring innen medieproduksjon for universitetet. Vi kan gi deg råd og veiledning til egne produksjoner med mobilkamera, hjelpe deg med opptak i studio eller gjennomføre større produksjoner. Vi gir deg også råd om hvordan produksjonene kan integreres i et undervisningsopplegg.

Enkle skjermopptak av deg selv foran webcamera kan du gjøre selv ved hjelp av videotjenesten Panopto som ligger integrert i Mitt UiB. 

Hvordan bestille våre tjenester

Alle henvendelser til UiB læringslab sendes via UiB hjelp. Kryss av for medieproduksjon når du ønsker støtte til video eller podcast. Når du bestiller er det viktig at vi får detaljert informasjon om prosjektet ditt. Vi må blant annet vite hva prosjektet handler om, hvor omfattende det er, og når det må produseres. Før du legger inn en bestilling, kan du gjerne se på denne veiledningen.

Når du skal produsere selv

Vi anbefaler å se Robert Grays introduksjon til god pedagogisk praksis for bruk av video i nettundervisning, og anbefaler også del 3 av kurset i Nettbasert undervisning.

UiB læringslab kan bistå med med tips og råd til hvordan du kan bruke egen mobiltelefon til å gjøre opptak når du arbeider hjemmefra. Vi kan også gi råd om hvordan du utstyre din mobiltelefon til å bli et bedre video- og stillbildekamera. Vi har god oversikt over hva som finnes av ekstrautstyr som du selv kan anskaffe og tilbyr veiledning for innkjøp, bruk og oppsett. Kontakt UiB læringslab for råd.

Se anbefalt ekstrautstyr til egen mobil

Vi kan også bistå med lån av utstyr, og en rekke tjenester for større produksjoner. 

Lån kamerapakker fra UiB læringslab

Vi har kamerapakker til utlån for forskere som ønsker å filme arbeid i felt, på tokt eller lignende. Vi tilbyr veiledning for bruk og kan også hjelpe med redigeringsarbeid i etterkant, etter avtale. 

Bruk vårt studio i Media City

I vårt studio i Media City kan du få hjelp til å gjøre opptak etter avtale. Vi har en stor berøringsskjerm som kan vise valgfritt innhold og filmes som en “tavle” i rommet.  Vi har også utstyr for 3-kamera-produksjoner, og mulighet for å filme mot hvit/sort bakgrunn eller gjøre “grønnskjerm-opptak” (Chroma key) Det gjør det mulig å legge bilder/grafikk på studiobakgrunnen ved behov.

Få hjelp til en totalproduksjon av video

En videoproduksjon krever planlegging, opptak og redigering. Ta kontakt tidlig dersom du ønsker en totalproduksjon, så får du/dere hjelp allerede i planleggingsfasen. Video er et medium, og det er viktig å tenke på innholdet helt fra start. Har du allerede en ide om hva som skal inn i videoen din kan du begynne her. Skriv inn hva man skal se i videoen, og hva man skal høre eller lese, i riktig rekkefølge. Bruk evt opptaksplan dersom du planlegger å gjøre egne opptak (du finner lenker til flere maler under denne artikkelen). 

Nettsiden Videoforelesning.no har gode videoer for deg som vil lage video for undervisning.

Se gjerne på denne bestillingsveiledningen før du legger inn en forespørsel til oss

Lag podcast

En lydfil er enkel i produksjon, tar liten plass og kan lyttes til hvor og når som helst. Lyd er kanskje det enkleste og mest brukervennlige formidlingsformatet. Vi kan hjelpe deg i gang og gi råd om best mulig bruk av lyd i formidling og undervisning. Lån utstyr hos oss, eller ta opp lyd i vårt opptaksrom.  

Rådgivning

Produksjonsgruppen har bred kompetanse rundt bruk av video i undervisning. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker råd om hvordan du kan bruke video og lyd i undervisningen din.