Hjem
UiB læringslab
Digitale læringsverktøy

Panopto - Opptak og deling av undervisningsvideoer

Panopto erstatter Kaltura som tjeneste for opptak, lagring og deling av undervisningsvideoer i Mitt UiB.

Panopto-logo over blurret bilde av laptop
Foto/ill.:
Kristoffer Eik / Unsplash - Soundtrap

Hovedinnhold

I løpet av våren 2023 vil UiB innføre Panopto som nytt videosystem for UiB. Panopto vil ta over for kaltura, som i dag brukes til Mine Videoer i Mitt UiB. Funksjonaliteten til systemet, og integrasjonen i Mitt UiB vil i stor grad være den samme som før. 

Kaltura vil fortsatt være i drift ut året 2023. Videoer som eksisterer i Kaltura i dag, vil overføres til Panopto. Fra sommeren må alt nytt video-innhold produseres i Panopto, mens gamle videoer fortsatt vil være tilgjengelig i kaltura til 31/12-2023.

Hva er Panopto?

  • Integrert løsning for deling av undervisningsvideoer i Mitt UiB.
  • Kan brukes som selvstendig tjeneste for lagring av mediafiler uten å gå gjennom Mitt UiB.
  • Med Panopto kan du enkelt ta opp flere videokilder med Panopto-appen til Windows og Mac.
  • Med Panopto Browser Capture kan man ta opp skjermen direkte fra nettleser, uten å innstallere noe programvare.
  • Deling i og utenfor Mitt UiB gjøres enkelt og kan justeres på både video- og mappenivå.

Teksting av video

Panopto har et innebygget verktøy for automatisk teksting, som er et viktig steg i retning av universell utforming. Den automatiske tekstingen vil ikke være perfekt, og særlig på norsk vil den ha en del begrensninger. Men tekstingen kan enkelt redigeres, og vil i stor grad forenkle arbeidet med teksting av undervisningsvideo.

Automatisk sletting av video

Som hovedregel skal undervisningsvideoer slettes når de ikke lenger tjener sitt formål. For unngå oppsamling av videoer som ikke lenger skal brukes, innfører UiB rutiner for automatisk sletting. Standard-innstillingen vil være at en video slettes 13 måneder etter siste visning. Dersom du likevel ønsker å ta vare på videoen, kan den spares lengre. Du kan også laste ned dine egne videoer og lagre dem lokalt om du ønsker det.

Overføring av videoer fra Kaltura

Panopto vil kopiere alle eksisterende Kaltura-videoer over til Panopto. Alle som eier Kaltura-videoer vil få opprettet en egen Panopto-mappe. Det er samtidig noen begrensninger med denne løsningen:

  • Kun eier av videoen vil ha tilgang etter overføring. Dersom en video f. eks. har delt redigerings-tilgang, må denne deles på nytt etter overføring.
  • Videoer som er integrert i spesifikke emner og sider, må legges inn på nytt via Panopto. Vi vil dele en enkel oppskrift på hvordan dette gjøres. Som nevnt tidligere vil eksisterende Kaltura-innhold bestå som normalt ut 2023.
  • Kaltura-videoer som inneholder Quiz vil ikke beholde quizen. Panopto støtter ikke dette

Personvern

Når du produserer video for undervisning er det viktig å følge UiBs retningslinjer for personvern i digital undervisning.

Hvordan kommer jeg i gang?

Enten du er kjent med Kaltura eller ikke, vil du komme raskt i gang med Panopto. For en utfyllende introduksjon og steg-for-steg veiledninger kan du se veiledningen i Mitt UiB.