Hjem
Matematisk institutt

Walter Rudin 1921-2010

Walter Rudin, en fremragende matematiker som underviste ved UW-Madison i 32 år, døde torsdag i en alder av 89 år etter lider av Parkinsons sykdom.

Hovedinnhold

Rudin avanserte arbeid med matematisk analyse kan ha vært av interesse for bare en liten verdensomspennende publikum, men hans tre lærebøker ble oversatt til flere språk og brukes av generasjoner av studenter. "Spesielt på grunn av hans lærebøker, var han kjent universelt blant studenter og nyutdannede studere matematikk, sier Alexander Nagel, en kollega i UW-Madison matematikk avdeling.

Rudin ble født i Wien, Østerrike, 2. mai 1921 til en velstående jødisk familie. Hans familie flyktet Østerrike i 1938 etter at landet ble annektert av nazistene. Han tjenestegjorde i den britiske hæren og marinen under andre verdenskrig, som kommer til USA i slutten av 1945. Han fikk en doktorgrad i matematikk fra Duke University i 1949 og ble med i UW-Madison matematikk avdeling i 1959. Etter at han la opp i 1991, skrev Rudin om hans tidlige liv, turbulente krigsårene og matematisk karriere i en selvbiografi med tittelen "Slik jeg husker det." Men tusenvis av studenter vil sannsynligvis mer kjent med Rudin's skrifter fra hans "Prinsipper for matematiske analyse", utgitt i 1953 og ofte brukt i junior og senior nivå college kalkulus kurs. Det er lekende kalt "Baby Rudin" i matematiske miljøer, sier Nagel, å skille det fra sin andre bok, "Real og Kompleks analyse", som er kalt "Big Rudin." Rudin publisert en tredje lærebok, "Functional Analysis," i 1973 og vant Leroy P. Steele-prisen fra American Mathematical Society. Rudin etterlater seg sin kone, Mary Ellen, som også var professor i matematikk, fire barn og fire barnebarn. Fordi han var mentor for mange doktorgradsstudenter, vil hans arbeid videreføres gjennom mange "matematiske barn, barnebarn og oldebarn," ifølge Mary Ellen Rudin. 

 

(Tekst oversatt fra Wisconsin State Journal)