Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Forskning og formidling

Gyri tildeles Hjernekraftprisen

"Folkelig og levende formidling", mener juryen som tildeler Gyri Teien Haugland ved Institutt for biologi årets hjernekraftpris.

Gyri Teien Haugland
Gyri Teien Haugland vinner prisen for bidraget «Rognkjeksen er en superhelt, men klarer den å overvinne lakselusen?»

Hovedinnhold

Haugland tildeles prisen etter å ha skrevet en artikkel om lakselus-bekjempelse med rognkjeks. Fagmiljøet på Marineholmen forsker mye på hvordan såkalt rensefisk kan benyttes i lusebekjempelsen i oppdrettsnæringen.

Hjernekraft-prisen deles ut av Forskerforbundet, og skal stimulere til å synliggjøre viktig forsknings- og utviklingsarbeid.

Om artikkelen "Rognkjeksen er en superhelt, men klarer den å overvinne lakselusen?", skriver juryen:

"Bidraget omhandler bruk av rognkjeks til å fjerne lakselus på oppdrettslaks. Å overvinne lakselus er av stor betydning for en næring som har avgjørende betydning for norsk økonomi. Forfatteren klarer på en folkelig og levende måte å formidle innovasjon i praksis, rognkjeksens bruksområder og fordeler med å bruke rensefisk i stedet for ande mindre miljøvennlige metoder. Det redegjøres også for utfordringer knyttet til metoden."

Juryen består av tidligere statsråd Tora Aasland, debattredaktør i Morgenbladet, Marit K. Slotnæs, leder i Norsk studentorganisasjon Marianne Andenæs og Forskerforbundets leder Petter Aaslestad.

Haugland deler førsteprisen med Paul Egil Leer-Salvesen ved Universitetet i Agder.

Prisen er på 30 000 kroner til hver. Den offisielle prisutdelingen skjer i Oslo i slutten av januar.

Her kan du lese mer om Haugland og forskergruppens prosjekt.