Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Karriere: Informatikk

Hva jobber informatikere med?

En informatiker bidrar til utvikling av digitale løsninger. Du jobber ofte med utvikling av store eller små programmer og systemer, eller driver med forskning eller rådgiving. Informatikere er flinke til å analysere og løse problemer og realisere disse løsningene i software.

Informatikere kan jobbe innenfor alle fagfelt, for eksempel helse, bank og forsikring, media, byggebransjen, forskning og utdanning, både innenfor offentlig og privat sektor. Selv om du begynner i bank og finans er det mulig å bytte til helt andre felt som for eksempel helse eller offentlig sektor. Det du lærer i utdanningen gjør deg i stand til å jobbe effektivt uavhengig av om du lager applikasjoner til web eller mobil, spill, analyseverktøy eller systemer som kommuniserer med hverandre.

Uavhengig av hvilken bransje du velger, har du en variert arbeidsdag. En viktig del av jobben er å forstå alle delene i systemet, hvordan disse henger sammen og behovene til brukerne av systemet. Du må snakke med de du lager systemer for både for å lære deg fagfeltet og for å finne ut hvilke behov brukerne faktisk har.

Du kan jobbe i et dedikert team som jobber kun på et prosjekt, eller kanskje du havner i et team som har ansvar for flere systemer. Arbeidsoppgavene varierer fra å fikse feil, lage ny funksjonalitet som trengs, til å være med å finne ut hva som egentlig bør lages. Noen informatikere har kun en rolle i teamet, for eksempel å programmere, teste eller analysere. Er du fleksibel og liker varierte arbeidsoppgaver havner du gjerne i en stilling der du sjonglerer flere roller.  

Du kan få fast stilling enten i det offentlige eller i det private, i produktselskap eller som konsulent. Som konsulent er kommunikasjon viktig, og det kan det være større muligheter for å lære seg flere ulike fagfelt og teknologier. I produktselskap har du muligheten til å fordype deg i problemstillinger over tid. Lønnen som informatiker er god uansett hva du velger, og det er stort behov for flere folk i alle deler av bransjen.

Tidligere studenter forteller om sin jobb