Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Arrangement

Plast som er laget for å forsvinne: Webinar om bionedbrytbar plast

Velkommen til webinar om bionedbrytbar plast. Hva er bionedbrytbar plast? Hva skal til for at bionedbrytbar plast faktisk bionedbrytes i miljøet? Hvilke effekter kan bionedbrytbar plast og bionedbrytningsprosessen ha på miljøet - for eksempel jordhelse?

Salatdyrking med plastpresenninger
Illustrasjonsbilde - plast i landbruket
Foto/ill.:
COLOURBOX

Hovedinnhold

Webinaret er avholdt og kan ses i opptak.

Bionedbrytbar plast som er laget for å forsvinne om den skulle ende opp i naturen kan være er en del av løsningen for å redusere opphoping av plast i miljøet. At en plast er bionedbrytbar betyr at mikroorganismer (f.eks. bakterier og sopp) er i stand til å omdanne den - i sin helhet - til CO2 og ny biomasse (dvs nye mikroorganismer).  

Bionedbrytbar plast er tenkt brukt til produkter som har høy risiko for å havne i naturen, som fiskeutstyr, plastdeler i fyrverkeri eller plast som brukes i landbruket (f.eks. plastdekke på åker). 

23. mars arrangerer NORCE, NTVA, Forum Landbruksplast og Academia Europaea Bergen Knowledge Hub et webinar om bionedbrytbar plast. Tema for webinaret vil være:

  • Hva er bionedbrytbar plast?

  • Hva skal til for at bionedbrytbar plast faktisk bionedbrytes i miljøet?

  • Hvilke effekter kan bionedbrytbar plast og bionedbrytningsprosessen ha på miljøet - for eksempel jordhelse?

Presentasjon ved seniorforsker Gunhild Bødtker i NORCE.

Informasjonen som blir gitt under webinaret er basert på en SAPEA rapport fra 2020 om bionedbrytbar plast i miljøet Biodegradability of plastics in the open environment.

En av utfordringene ved bruk av bionedbrytbar plast i Norge er vårt kalde klima. For å få mer innsikt i hvor lang tid det tar for bionedbrytbar plast å forsvinne under typisk norske betingelser, startet NORCE sammen med Akvariet i Bergen, HYDRA Marine Sciences og SAPEA, et forsøk på Akvariet i Bergen - les mer om forsøket her BUILT TO BIODEGRADE. Under webinaret får dere vite mer om resultatene fra dette forsøket.  

Vennligst registrer deg via påmeldingsknappen øverst, eller her, og motta e-post med informasjon om hvordan delta 23. mars.