Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
INNOVASJON

UiB-forsker vant for Vestlandets Beste Idé 2023

Lace Lithography, grunnlagt av Professor Bodil Holst ved Institutt for fysikk og teknologi, gikk mandag av med seieren i konkurransen Vestlandets beste idé 2023. Selskapet innkasserte hovedpremien på en verdi av 500.000 kroner til videreutvikling av banebrytende teknologi med utspring fra Universitetet i Bergen

Vinnerne av Vestlands beste ide 2023 avbildet i Media City Bergen
Foto/ill.:
Petter Tran/Innovasjonsuken Opp

Hovedinnhold

- Det er veldig stas å motta denne prisen og vi er svært takknemlig for all støtten vi kjenner fra det Vestlandske teknologimiljøet. Det var rekordmange ideer innsendt til denne prisen i år, så konkurransen har vært tøff. En av grunnene til at vi kom seirende ut er at vi underveis har fått god hjelp fra VIS, Universitetet i Bergen, Norges Forskningsråd, Trond Mohn Stiftelse, Innovasjon Norge og European Innovation Council. Vi er svært takknemlig for all støtten de har gitt, sier Bodil Holst.  

Lace Lithography vinner som følge av at selskapets banebrytende chipproduksjon representerer en fundamental endring i tilnærmingen til utskrift på silisiumskiver. VIS skriver at dette representerer et kvantesprang innen halvlederteknologi, hvor de flytter grensene for halvleder-, og silisiumfotonikk- og kvanteenhetsteknologi i verden. 
 
- Sammen med Agenda Vestlandet og Sparebanken Vest er vi stolt av å kunngjøre at årets vinner har tatt verdensledende forskning fra Universitetet i Bergen ut i verden. Dette nyopprettede selskapet, grunnlagt i 2023, utvikler en
 revolusjonerende teknologi som vil dramatisk forbedre chiplitografien, skriver VIS – Vestlandets Innovasjonsselskap skriver på Facebook. 
 
Nå vil selskapet benytte den nyvunne premien til å tiltrekke seg nøkkeltalenter, styrke sin intellektuelle eiendomskjerne og akselerere mot industrielle produkter. 
 
- Dette er et spennende kapittel for vestlandets teknologiindustri, og vi ser frem til å se Lace Lithography forme fremtiden med denne innovative løsningen, skriver VIS. 

Behov for nye ideer 

Arrangørene av innovasjonskonkurransen, VIS og Agenda Vestlandet, ser behovet for nye ideer som kan løse store samfunnsutfordringer og skape nye arbeidsplasser og markeder – i høyeste grad på Vestlandet. Dette som følge av at verden står midt i tidenes omstilling hvor etablerte forretningsmodeller utfordres av strukturelle endringer.