Hjem
Jobbmuligheter for realister

PhD kandidat hos CGG Norway

Thomas startet med en bachelor i geovitenskap, retning geofysikk. Rett etter tok han en master i geovitenskap og er i dag PhD kandidat hos CGG Norway.

Hovedinnhold

Det beste med jobben min er at jeg får jobbe på et spennende prosjekt sammen med mange dyktige og hyggelig mennesker, hvor jeg tilegner meg ny kunnskap hver dag. 

Hva handlet din masteroppgave om?
Tittelen på masteren min, som jeg leverte i 2019, var "AVO Inversion using Data Assimilations". Tittelen høres veldig teknisk og avansert ut, men kort fortalt handler den om å estimere fysiske egenskaper til undergrunnen. Man samler inn data(ved hjelp av seismikk) i et område og ut i fra dette gjøres det matematiske beregninger for å få informasjon om de fysiske egenskapene til undergrunnen. Signalene inneholder dessverre en del støy, i tillegg til at de matematiske beregningene er basert på en del antagelser. Dette fører til en usikkerhet i de fysiske egenskapene vi ønsker å få. Denne usikkerheten prøvde jeg å estimere i masteroppgaven min. 

Kan du fortelle litt om jobben din? Hva er de konkrete arbeidsoppgavene dine?
I mitt PhD prosjekt jobber jeg innenfor maskinlæring og seismikk. Seismikk er en måte å kartlegge undergrunnen ved bruk av seismiske bølger. Dette blir gjort ved at man genererer seismiske bølger og registrerer dem etter at de har reist i undergrunnen. Uheldigvis er det mye støy eller uønskede signaler som vi fanger opp når vi samler inn data. Denne støyen er uønsket. Maskinlæring er kort fortalt en måte å lære en maskin til å gjøre en spesiell oppgave. Eksempler på dette er å oppdage spam i e-posten din, eller å gjenkjenne tale. Jeg bruker maskinlæring for å fjerne støy fra seismiske data. Målet mitt da er at maskinen skal gjenkjenne støy i dataene mine og effektivt fjerne dette selv.

Hadde du en idé om hvilken jobb du ønsket når du var ferdig utdannet?
Jeg har alltid hatt lyst på en jobb hvor jeg kan bruke den kunnskapen jeg har lært på universitetet. I tillegg har jeg ønsket en jobb hvor jeg kan få utfordret meg selv i hverdagen. I løpet av studiet mitt har jeg hatt fag som omhandler seismikk og programmering, og dette får jeg nå bruk for når jeg tar en PhD. 

Hva er det beste med jobben din?
Det beste med jobben min er at jeg får jobbe på et spennende prosjekt sammen med mange dyktige og hyggelig mennesker, hvor jeg tilegner meg ny kunnskap hver dag. 

Fortell litt om prosessen med å få seg jobb etter fullført grad.
Jeg var så heldig at jeg fikk jobb før fullført grad! Under masteren min søkte jeg jobber som var annonsert, i tillegg til at jeg tok kontakt med enkelte bedrifter jeg hadde interesse for. Jeg har også hatt sommerjobb i ConocoPhillips sommeren 2018, året før jeg var ferdig med masteren. Her fikk jeg jobbe med mange flinke og dyktige mennesker, i tillegg til at jeg fikk utvidet mitt nettverk og styrket CVen. 

Hva var det som gjorde at du valgte å studere ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og UiB?
Jeg valgte og studere ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiB fordi jeg alltid har hatt en stor interesse for matematikk og naturfag. Min far er geolog og gjennom min oppvekst har han fortalt mange spennende historier om hvordan landskap blir til. I tillegg økte min interesse for fysikk gjennom videregående og da tenkte jeg at geofysikk høres spennende ut! Jeg hadde også hørt mye bra om studentmiljøet i Bergen og derfor endte jeg opp ved UiB. 

Hva tenker du på som det beste ved studietiden ved UiB?
Det beste ved studietiden ved UiB var det sosiale blant de i klassen og andre studenter. Her har jeg fått venner og minner for livet.

Og avslutningsvis: Har du noen tips til nye studenter? 
Jeg vil anbefale å snakke med studieveileder eller eldre studenter om muligheter innenfor studiet. Ut i studietiden har man valgfag, noe som gjør at hver student kan skreddersy sin utdanning som passer studenten sine interesser og ønsker. I tillegg anbefaler jeg å starte tidlig med å vise interesse for bedrifter - gå på bedriftspresentasjoner og send bedrifter en melding, selv om de ikke har annonsert en stilling. Kanskje en er så heldig at man får en sommerjobb?