Hjem
Jobbmuligheter for realister

Utvikler hos Bekk Consulting

Ragnhild Aalvik leverte mastergrad i programutviklingsteori ved UiB vår 2019, og jobber i dag som utvikler. I masteroppgaven utviklet Ragnhild et undervisningsverktøy som visualiserte konsepter innen funksjonell programmering. Før det tok hun en bachelor i datateknologi og var en engasjert student i forskjellige studentorganisasjoner.

Hovedinnhold

Den viktigste kunnskapen jeg fikk på studiet, og som jeg bruker hver dag, er måten vi lærte å tenke på.

Kan du fortelle litt om arbeidet ditt? Hva er de konkrete arbeidsoppgavene dine?
Jeg jobber som IT-konsulent, og er for tiden leid ut til Vy. Der driver jeg for det meste med webutvikling, det vil si at jeg jobber med å videreutvikle nettsidene til Vy. Helt konkret jobber jeg og teamet mitt nå med å lage nye skjemaer der man blant annet kan klage på at man fikk gebyr/bot på toget. For å lage nettsidene med disse skjemaene bruker vi et programmeringsspråk som heter Elm, et språk jeg har blitt veldig glad i.

Hadde du en idé om hvilken jobb du ønsket når du var ferdig utdannet? Hvis ja, hvilken og ble det slik du forestilte deg?
Det eneste jeg egentlig visste da jeg begynte på UiB var at jeg digget problemløsing og logiske "nøtter" som vi hadde fått i mattetimene på videregående. Det var dette jeg håpte å få drive med det på et studie innen informatikk, og det fikk jeg faktisk. Allerede i løpet av første studieår visste jeg at det var utvikler jeg ville bli. Problemløsing er nemlig mye av essensen av det å være utvikler, man bruker programmering til å løse problemer som hadde vært vanskelig(ere) å gjøre manuelt. 

Hva er det beste med jobben din - og det mest utfordrende?
Det beste med jobben min må være at jeg lærer noe nytt hver dag, og jeg kommer aldri til å være ferdig utlært! Min største utfordring er kanskje å unngå å grave meg for langt ned i et problem. Jeg henger meg ofte opp i oppgaver jeg ikke får til og bruker masse tid på dem, selv om de ikke nødvendigvis er så viktige.

Hvordan får du bruk for utdannelsen din i jobben?
I dag jobber jeg mest med webutvikling, noe vi ikke lærte noe om på studiet. Akkurat det er ganske naturlig, da det kommer nye språk og rammeverk innen webutvikling hver dag, så det er umulig å holde et sånt fag oppdatert og relevant. Derimot mener jeg den viktigste kunnskapen jeg fikk på studiet, og som jeg bruker hver dag, er måten vi lærte å tenke på. Man lærer å løse problemer, og nøyaktig hvilket verktøy du bruker til å gjøre det er ikke så viktig. I tillegg bruker jeg selvfølgelig også programmeringskunnskapene jeg fikk og den generelle forståelsen for hvordan et datasystem fungerer i jobben min som utvikler.

Fortell litt om prosessen med å få seg jobb etter fullført grad.
Jeg hadde først to sommerjobber i Bekk i løpet av studiet; sommeren etter bachelor og sommeren etter første året på master. Etter den andre sommeren fikk jeg direkte tilbud om fast jobb, altså nesten ett år før jeg var ferdig med studiet. Dermed slapp jeg egentlig unna søknadsprosessen etter studiet, men jeg ville likevel undersøke hvilke andre steder som kunne være aktuelle for meg. Jeg snakket med IT bedrifter både i Bergen og Oslo, både konsulent- og in-house. Interessen fra bedriftene var stor, og man føler seg veldig priviligert når man kan komme rett fra skolebenken og ha så mange spennende jobbmuligheter. Dette er nok ganske unikt for nettopp denne bransjen! Valget falt til slutt likevel på Bekk fordi jeg hadde trivdes kjempegodt i de to sommerjobbene, og med alt det faglige (og sosiale) opplegget Bekk har passet det perfekt for meg som nyutdannet!

Hva var det som gjorde at du valgte å studere ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og UiB?
Mest tilfeldigheter egentlig. Jeg visste at jeg ville studere noe innen data, men det var ganske tilfeldig at det ble nettopp på UiB og i det hele tatt i Bergen. Bergen var akkurat passe unna hjembyen min og jeg hadde hørt at det var en bra studentby, og jeg tok rett og slett bare en sjanse på at datateknologi ville være noe for meg!

Hva tenker du på som det beste ved studietiden ved UiB?
Definitivt vennskapene jeg fikk og fortsatt har i dag! På studiet møtte jeg folk som kanskje var enda likere meg enn vennene jeg hadde hjemmefra. Det var godt å bare kunne være nerd og vite at alle rundt meg er en god porsjon nerd de også.

Er det noe du skulle ønske at noen hadde fortalt deg da du var ny student? / Har du noen tips?
Ikke sitt hjemme! Gå på lesesalen, nesten aller mest fordi der møter du de du studerer med. Det er så mye lettere å komme seg gjennom studietiden både faglig og sosialt om du har noen å gjøre det sammen med. Man får aldri så mye samhold som når man sitter sammen og stanger hodet i veggen over en vanskelig innlevering.