Det medisinske fakultet
Tildeling | Kreftforskning

30 millioner til kreftforskning

- Dette er en festdag! konkluderte dekan Nina Langeland, ved årets tildeling av midler fra Kreftforeningen. Seks forskningsprosjekter får til sammen nesten 30 millioner kroner.

Illustrasjonsfoto kreft
UiB fikk tildelt nesten 30 millioner til sin forskning på kreft og kreftbehandling.
Foto/ill.:
Ingvild Festervoll Melien

Hovedinnhold

Hvert år deler Kreftforeningen ut midler til forskningsprosjekter som har fokus på kreft og kreftbehandling. Årets utdeling skjedde i Bikuben torsdag 27. oktober:

- I potten er også de 20 kronene du ga til nabojentene som solgte saft og kaker i gata når du var på vei til jobb, sa fungerende generalsekretær i Kreftforeningen. Ole Alexander Opdahlshei.

Langeland fremhevet av organisasjonens bredde og fremsynthet i sine tildelinger

- Kreftforeningen er en foregangsorganisasjon, som er dedikert og tett på forskerne. Dere deler ut penger til både grunnforskning, klinisk og epidemiologisk forskning og spekteret dere har er imponerende. Dere engasjerer dere også i det aller nærmeste, i selveste kreftomsorgen, skrøt Langeland.

Rappet om sin mor

Programmet inneholdt innlegg fra både private givere, kreftpasienter og forskere:

- Midlene var helt avgjørende for min forskning, sa tidligere mottager Elisabeth Ognedal ved Klinisk institutt 2.

Det musikalske innslag var av Patrick Jørgensen, kjent fra Norske Talenter på TV2. Rapperen fremførte låtene «Million questions» og «It’s hard to say goodbye», som er skrevet til sin mor som døde av kreft etter 14 år med sykdommen.

6 prosjekter

Prosjektene som fikk støtte i årets tildeling, er:

Rolf Bjerkvig: «Targeting the invasive tumor cells in malignant brain tumors»
Tone Bjørge: “Long-term adverse health effects in cancer patients: Prescribing of drugs in survivors of adult-onset cancer”
Øystein Bruserud: “New pharmacotherapy for acute myeloid leukemia: the chemokine system and its biological context”
Nils Halberg: “Malignant exploitation of obesity-linked inflammation”
Emmet Mc Cormack “Novel models and therapeutic options for haematological malignancies”
Frits Thorsen: “Finding new uses for old drugs in clinical treatment of brain metastases”