Hjem
Det medisinske fakultet
Forskning | Kosthold

Høyfett-kosthold ga helsegevinster

Ny studie ved UiB motsier at mettet fett er den store synderen i kostholdet.

Illustrasjonsfoto smør
Forskning ved Universitetet i Bergen viser at mettet fett ikke nødvendigvis er så skadelig for helsen som tidligere antatt - det kan til og med være sunt! Det som er viktigere er kvaliteten på fettet.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

En ny norsk kostholdstudie utført av forskere ved KG Jebsen senter for diabetesforskning ved Universitetet i Bergen, stiller spørsmål ved gyldigheten av en kostholdhypotese som har dominert i over et halvt århundre: At fett og særlig mettet fett i kosten er helseskadelig for folk flest.

I studien ble 38 menn med magefedme satt på et tre måneders kosthold dominert av enten karbohydrater eller fett, hvor omtrent halvparten av fettandelen var mettet.

Fettmengden i mageregionen, leveren og rundt hjertet, i tillegg til en rekke andre sentrale risikofaktorer for hjerte-karsykdommer ble deretter målt. Målingene viste at de to kostholdene hadde slående lik effekt:

- Det høye inntaket av fett og mettet fett økte ikke den kalkulerte risikoen for hjerte-karsykdommer, sier professor og kardiolog Ottar Nygård som bidro i studien.

- Deltakerne på høyfett-kostholdet hadde betydelige forbedringer i de viktigste risikofaktorene for kardiovaskulær sykdom, som fettlagring, blodtrykk, blodfett (triglyserider), insulin og langtidsblodsukker, understreker han.

Begge grupper hadde ellers likt inntak av energi, proteiner, flerumettete fettsyrer og typen matvarer, og tilsatt sukker var redusert til et minimum.

Kvaliteten på matvarene viktigst

- Vi så her på effekter av fett og mettet fett når kostholdet ellers er basert på fersk, lite bearbeidet og næringsrike råvarer, med blant annet mye grønnsaker, og ris framfor melprodukter, sier doktorgradsstipendiat Vivian Veum.

- Ikke minst fettet som deltakerne spiste var lite bearbeidet, først og fremst smør, fløte og kaldpressete oljer.

Det totale energiinntaket var innenfor normalområdet. Også de av deltakerne som økte energiinntaket sitt under studien hadde betydelig reduksjon i fettlagre og sykdomsrisiko.

- Resultatene våre tyder på at det overordnete i et sunt kosthold ikke er hvor mye man spiser av fett eller karbohydrat i seg selv, men kvaliteten på matvarene, sier doktorgradsstipendiat Johnny Laupsa-Borge.

Ingen klar negativ effekt på kolesterolet

Mettet fett er tenkt å øke sykdomsrisiko ved å øke det antatt ugunstige LDL-kolesterolet. Selv om fettinntaket i FATFUNC-studien var høyere enn i de fleste sammenlignbare studier, fant man imidlertid ingen tydelig økning i LDL-kolesterol, mens det antatt gunstige HDL-kolesterolet tenderte til å øke.

- Dette viser at de fleste friske trolig tåler et høyt inntak av mettet fett så lenge kvaliteten er god og kaloriinntaket ikke er for høyt. Kanskje er det til og med sunt, sier Ottar Nygård.

- Videre studier bør forsøke å identifisere hvilke personer eller pasienter som eventuelt bør begrense inntaket av mettet fett, men den antatte risikoen ved kostfett av god kvalitet synes overdrevet. Reduksjon av bearbeidete melprodukter, raffinerte matoljer og sukker kan ha større betydning for folkehelsen, konkluderer førsteamanuensis Simon Dankel.

Dankel har ledet studien sammen med klinikkdirektør og professor Gunnar Mellgren ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Studien er også omtalt i Dagbladet + fredag 2. desember (krever abonnement/betaling). 

Studien er publisert i det renommerte tidsskriftet for ernæringsforskning, The American Journal of Clinical Nutrition: http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/11/30/ajcn.115.123463.abstract?papetoc.