Hjem
Det medisinske fakultet
Nyheter

- Fiskeoppdrettsnæringen trenger farmasøyter

Universitetslektor Quynh Le er per i dag den eneste farmasøyten i landet som jobber i oppdrettsnæringen. – Det er ennå ikke så kjent at farmasøyter trengs i denne bransjen, forteller hun.

Illustrasjonsbilde av fiskeoppdrettsmerder
NYTT ARBEIDSMARKED FOR FARMASØYTER: Fiskeoppdrettsnæringen trenger blant annet Qualified Personell (QP) for å godkjenne resepter gitt til fisken.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

På grunn av sin opparbeidete spisskompetanse på området jobber nå hun for hele fire ulike fiskeforprodusenter med alt fra analyser av medisinkomponenter i foret, til godkjennelse av resepter til fisken.

- Det er like strenge forskrifter knyttet til medisinering av fisk som det er til medisinering av mennesker. Derfor må farmasøytisk kompetanse inn i mange ledd i alt fra produksjonen til distribusjonen av medisinfor, sier Quynh.

Hun jobber til daglig i Florø, men har i tillegg en 20 % stilling som universitetslektor ved farmasiutdanningen ved UiB. Her underviser hun farmasistudenter om tilvirkning av medisiner til mennesker, men gir dem også en introduksjon til legemiddeltilvirkning til oppdrettsfisk.

UiB er, på grunn av Quynhs spesialkompetanse, antageligvis den eneste farmasiutdanningen i landet som kan tilby sine masterstudenter en slik introduksjon.

Bransje i vekst

I tillegg til å være en såkalt QP (qualified personell) innleid hos fire av de største fiskeforprodusentene i landet, er Quynh også daglig leder i et forskningsselskap som jobber med å analysere medisinrester i blant annet fiskekjøtt, på oppdrag fra nettopp fiskeoppdrettsnæringen.

- Jeg innehar veldig mange ulike roller, sier farmasøyten.

Hun tør ikke anslå hvor mye hun jobber, men sier at behovet for farmasøytisk kompetanse i bransjen er stort.

- Jeg ble involvert i denne bransjen i 2004, etter å ha jobbet mange år i apotek. Etter den tid har markedet for oppdrettsfisk ekspandert, og kanskje i enda større grad etter at prisen på olje falt. Oppdrettsfisk er den nye, eller kanskje den gamle, oljen, sier Quynh.

- Utfordrende

Før man kan få seg jobb i fiskerinæringen som farmasøyt, må man etter endt mastergrad i farmasi gjennom en ettårig opplæring i forskrifter for produksjon og distribusjon av medisinfor til oppdrettsfisk. Qyunh holder nå på å gi en kollega i Nord-Norge den nødvendige opplæringen for å bli farmasøyt i denne næringen. Hun ser fram til å få flere kolleger, og lover de som gir bransjen en sjanse, spennende utfordringer:

- Man får sjansen til å utvide fagfeltet sitt til nye nivå og til nye områder, forteller Quynh.

Tilbakemeldingene hun har fått fra studentene tyder på at dette er et tema som også fenger dem:

- De synes det er interessant. Det viser seg blant annet det er flere av masterstudentene som har valgt medisinfor til oppdrettsfisk som tema for sin mastergradsoppgave, forteller hun. Hun legger til:

- Det har den siste tiden vært stort fokus på at apotekkjedene trenger flere farmasøyter, men man må ikke glemme at farmasøyter trengs i mange bransjer. Også oppdrettsnæringen trenger farmasøyter.