Stjerne- og prisdryss over fakultetet
Fakultetsdagen 2017 var spekket med interessante foredrag og begeistrete prisvinnere.

Hovedinnhold
Både vitenskapelig og administrativt ansatte på fakultetet møtte opp for å hedre kolleger og andre fremragende forskere på Fakultetets dag 2017, 8. juni.
Kenneth Dickstein, hjerteforsker og overlege ved Stavanger Universitetssjukehus, kunne smykke seg med Falchs seniorpris. Falchs juniorpris, på 50 000 i driftsmidler, gikk til Bjørn Egil Vikse, professor ved UiB med arbeidssted ved Haugesund sjukehus.
– Har alltid gjort det jeg elsker
Begge vinnerne ble begeistrete over tildelingen:
– Denne prisen er litt spesiell for meg, da jeg ble nominert av min gamle veileder Bjarne Iversen til den et par ganger. Så det er litt kjekt å få en pris jeg vet han ville satt pris på. Og så er det viktig for Haugesund-miljøet, at vi får vist oss litt fram, sier Vikse.
Seniorprisen er en personlig tildeling på 250 000 kroner. En personlig tildeling innebærer at Kenneth Dickstein kan bruke pengene på det han selv ønsker:
– De går sannsynligvis med til forskningen. Det trenger den, bedyrer han.
Dickstein fikk prisen for sin mangeårige innsats innen forskning på hjerte- og karsykdommer, spesielt hjertesvikt. Han fremhever at det er hyggelig med den anerkjennelsen det er å få en pris, men at motivasjonen hans først og fremst alltid har vært arbeidet i seg selv:
– Jeg har gjort det jeg elsker å gjøre hele mitt liv. Jeg elsket å studere medisin, elsket å være medisiner, har hatt gleden av å utvikle kliniske ferdigheter, undervise og å forske, forteller prisvinneren.
Les mer om prisvinnerne her: Dette er vinnerne
– Overveldende
Fakultetet delte også ut sine egne priser på Fakultetets dag. Blant annet fikk tidligere stipendiat og nå forsker ved UiB Inger Marie Løes tildelingen «Årets ph.d.-arbeid» blant over 100 mulige kandidater. Til spørsmålet om hva hun tenker om tildelingen, sier hun:
– Det er litt overveldende! Jeg hadde ikke forventet det, men det har jo vært mye jobb, så det er stas at det blir satt pris på, sier Løes med et stort smil.
Hun forsket i sin doktorgrad på behandling av personer med kreft i leveren. I høst fikk hun finansiert en postdoktorstilling gjennom Kreftforeningen og nå jobber Løes både som lege og forsker.
Undervisningspris til antropolog
En annen som ble hedret med fakultetets egne priser var Inger Lise Teig, antagelig den eneste sosialantropologen blant prisvinnerne. Hun fikk «Undervisningsprisen» for sitt arbeid med kurset i helseledelse ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.
– Dette er stort, og viktig for undervisning som fag, sier Teig, som tror hun får prisen fordi hun har lykkes med å engasjere studentene.
– For å etablere engasjement hos studentene må man være interessert i studentene – ta de på alvor, vite hvor de er hen og hva de arbeider med og stille grunnleggende, men samtidig litt naive spørsmål, råder hun.
Falch-forelesningen: Trening og læring gir flere hjerneceller
Fakultetet hadde i år også besøk av forskeren Fred «Rusty» Gage fra Salk Institute fra California. Forskeren er spesielt kjent for å ha oppdaget at man utvikler nye hjerneceller gjennom hele livet, noe man tidligere trodde var umulig. I Falch-forelesningen fikk de fremmøtte vite mer om hvordan hjerneceller vokser og utvikler seg, og hvilken rolle disse «nyfødte» nevronene spiller for hvordan vi tenker.
De fikk også vite hva som stimulerer utviklingen av disse hjernecellene: Trening og berikende fysiske miljø hvor organismen lærer, forsterker utviklingen av hjerneceller. Stress, derimot, reduserer den.
Dekan Nina Langeland var meget fornøyd med gjennomføringen av den siste Fakultetets dag før hun avtrer som dekan og blir erstattet av Per Bakke. (lenke til artikkel fra På Høyden).
– Fakultetets dag gikk knirkefritt, og det beste er at vi fikk hedret våre aller beste lærere, forskere og formidlere, og at vi alle fikk høre hva de brenner for. I tillegg hørte vi en inspirerende Falch-forelesning ved en av verdens beste nevroforskere. Bedre blir det ikke! sier dekanen henrykt.
Oversikt over alle vinnere av Fakultetets egne priser:
- Årets ph.d.-arbeid - Inger Marie Løes, Klinisk instiutt 2
- Studiekvalitetsprisen – Fagmiljøet i nukleærmedisin, Klinisk institutt 1
- Årets forskningsgruppe -Lipidgruppen v/Rolf Berge, Klinisk instiutt 2
- Prisen for internasjonalisering i studiene - MOOC – Occupational health in developing countries, Institutt for global helse og samfunnsmedisin
- Årets forskningsformidler -Tone Elise Gjøtterud Henriksen, Klinisk institutt 1
- Undervisningsprisen – Inger Lise Teig, Institutt for global helse og samfunnsmedisin
- Årets publikasjon – «Myasthenia gravis» v/Nils Erik Gilhus, Klinisk institutt 1