Hjem
Det medisinske fakultet
FORSKNING | MEDISIN

Diabetesmedisin kan forebygge Parkinsons

Bruk av diabetesmedisin begrenser risiko for Parkinsons sykdom, viser forskning fra UiB.

Diabetesmedisin
Noen former for diabetesmedisin kan redusere risikoen for å få Parkinsons sykdom med 35 prosent.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Forskere ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen fant nylig ut at behandling mot diabetes beskytter mot utvikling av Parkinsons sykdom. En bestemt type diabetesmedikament reduserte risikoen med 35 prosent.

– Vi menet at vi har gjort et viktig funn som tar oss et steg videre i den lange kampen mot Parkinsons sykdom, sier nevrolog og forsker Charalampos Tzoulis, som har ledet prosjektet sammen med forsker Kristoffer Haugarvoll ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen.

Et steg nærmere behandling

Tzoulis sier at forskerne må studere diabetesmedisinen videre for å forstå fullt ut hvordan den beskytter mot Parkinsons.

– Dersom vi forstår mekanismene bak beskyttelsen, har vi mulighet for å utvikle ny behandling, sier Tzoulis.

Studien er publisert i tidsskriftet Movement disorders.

Påvirker cellenes energifabrikk

Forskerne tror at diabetesmedisinene  medikamentet med såkalte glitazoner, gjør at cellene produserer flere mitokondrier. Mitokondrier er cellenes egne energifabrikker som omdanner næringsstoffer som cellene trenger for å fungere.

Forskningsgruppen TSNA har tidligere vist at mitokondrieproduksjonen går ned ved Parkinsons sykdom.

100 millioner resepter

For å se sammenhengen mellom diabetesmedisin og Parkinsons, sammenlignet og  analyserte forskerne data fra det norske Reseptregisteret. Denne databasen har lagret informasjon om all norsk reseptbruk de siste ti årene og inneholder 100 millioner resepter.