Hjem
Det medisinske fakultet
Forskningformidling

Åpnet ny øye-utstilling

Stipendiater over hele verden har samlet seg for å formidle forskning om netthinnen på øyet vårt. Resultatet er en interaktiv øyeutstilling på vitensenteret VilVite.

Ph. d.-bak arbeidet med utstillingen
I alt 15 doktorgradskandidater over hele verden, har sammen med andre forskere og VilVite laget en ny utstilling på VilVite som omhandler øyet.
Foto/ill.:
Ingrid Hagerup

Hovedinnhold

Mandag var stipendiater og ungdommer fra en St. Paul videregående skole samlet for å bivåne åpningen av en ny del av den permanente utstillingen ved VilVite: Et slags puslespill, hvor brikkene representerer ulike nevroner i hjernen. Flytter man på dem kan man via en skjerm se hvordan det påvirker synet vårt.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Vil Vite og et EU-finansiert opplæringsprogram for doktorgradskandidater som heter switchBoard, som samler doktorgradsstipendiater over hele verden.

Lærer forskningsformidling

Det utstillingen viser er rollene til de ulike nevronene på netthinnen – og hva de gjør for synet. Det puslespillet viser er altså hva som skjer med synet hvis man fjerner noen av brikkene, som her representerer ulike nevroner. De ulike nevronene spiller inn på fargene man ser, evnen til å fokusere og nattsynet, for å nevne noe. Teknikken bak utstillingen er avansert, og doktorgradskandidater har gjort alt, i samarbeid med formidler ved VilVite.

Fellesnevneren for doktorgradsstipendiatene i switchBoard er at de alle forsker på nevronene på netthinnen vår. Ønsket med dette konkrete prosjektet var å lære kandidatene om forskningsformidling, forteller professor Margaret Veruki, som har koordinert prosjektet. 

– Vi ønsket at studentene skulle lage noe som var både morsomt, fargerikt og lærerikt, forteller hun.

Utfordrende samarbeid

Rémi Fournel er en av stipendiatene som deltok i prosjektet. Han er opprinnelig fra Frankrike, men tar doktorgraden sin ved Institutt for biomedisin som en del av MSCA-programmet. Ifølge ham var det mange utfordringer med prosjektet. For eksempel måtte han lese seg opp på deler av netthinnen som han ikke kunne så mye om fra før, som fargesyn. Det var også spennende å kommunisere med en designer som ikke kjenner faget, for å finne gode kompromisser mellom brukervennlighet og vitenskap:

– Først og fremst var det utforende å forklare vitenskapen bak netthinnen til noen som ikke har noe kunnskap om netthinnen i det hele tatt. Å bruke enkle ord for å forklare noe som egentlig er veldig komplisert, forklarer stipendiaten.

Tenne en gnist

Designeren Kjersti Hjelmeland Brakstad er frilanser, men samarbeider mye med VilVite. Hun synes også det var både spennende og utfordrende å jobbe med prosjektet.

– Det har vært dyktige folk på alle felt, og alle har hatt sansene skjerpet, for å lage en installasjon som både er brukervennlig og lærerik, uten bruk av mye tekst. Installasjonen skal være intuitiv, og alle skal få noe ut av den, sier hun.

Formidlingsansvarlig ved Vil Vite Wenche Fivelsdal er veldig fornøyd med resultatet:

– Vår misjon er å få barn og unge til å velge realfag, og ved å presentere ny, spennende forskning på denne måten, håper vi å kunne tenne en liten «gnist» hos barn og unge til å finne ut mer. Blir barna inspirert har vi oppnådd det vi ønsker og det håper vi denne installasjonen skal bidra til, sier Fivelsdal. 

Installasjonen kommer til å utgjøre en del av den permanente utstillingen ved VilVite. 

Se en video av åpningen på Youtube.