Hjem
Det medisinske fakultet
Prisutdeling

Prisdryss for diabetesforskning

Professor Pål Njølstad har på kort tid fått to priser, sist "Diabetesforbundets forskningspris" for sitt banebrytende forskningsarbeid på diabetes type 1.

Pål Njølstad
Foto/ill.:
Ingvild Festervoll Melien

Hovedinnhold

"Diabetesforbundets forskningspris" fikk han for sitt banebrytende forskningsarbeid nasjonal og internasjonalt over lang tid. Dette skriver Diabetesforbundet på sine nettsider.

Utdelingen skjedde på Verdens diabetesdag 14. november i Universitetets aula i Oslo. 

– Diabetesforskningen som foregår i Norge er av svært høy kvalitet, men vi ønsker å øke volumet og oppmerksomheten på diabetesforskning. Prispengene skal gå til videre diabetesforskning, sa generalsekretær Bjørnar Allgot, og lovpriste vinneren:

– Forskningen han gjør er i verdensklasse, og han er både nasjonalt og internasjonalt anerkjent. Han forsker hovedsakelig på diabetesgenetikk, og har funnet noen brikker i det store puslespillet som diabetes type 1 er.

Vinneren, som er professor i pediatri ved Klinisk institutt 2 og leder ved KG Jebsens Senter for diabetesforskning, var selv strålende fornøyd med tildelingen:

– Det er fantastisk gøy å vinne denne prisen, og det gir også en forventing til det videre arbeidet. Det aller gøyeste med forskningen er å finne noe nytt, sa Njølstad, og henviste til sin forskning hvor han og hans forskningsgruppe blant annet har oppdaget at barn med nyfødtdiabetes på grunn av mutasjoner i genet KCNJ11 kan bytte insulininjeksjoner til sulfonylurea-tabletter, et gjennombrudd som har forandret klinisk praksis.

Tidligere i høst fikk Njølstad også en pris fra det svenske Barnediabetesfondet. De såkalte Johnny Ludvigsson-prisene deles ut for fremragende barnediabetesforskning i Norden og den andre til yngre barnediabetesforskere i  Sverige. Njølstad fikk prisen for fremragende barnediabetesforskning i Norgen. 

I begrunnelsen fra Barndiabetesfondens priskomite nevnes blant annet professor Njølstads gjennombrudd innen klinisk praksis for barn med en mutasjon i KCNJ11, og hans store internasjonale innflytelse på utviklingen innen persontilpasset behandling av uvanlige former for diabetes.