Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet

Skade i hjernens kraftstasjon gunstig ved Parkinsons sykdom

Skade på mitokondriene kan være beskyttende for hjernen ved Parkinsons sykdom, viser ny UiB-forskning utført av forskningsgruppen til Charalampos Tzoulis.

Forsker Charalampous Tzoulis
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

Hovedinnhold

Mitokondrier er mikroskopiske kraftstasjoner som finnes i cellene våre. Deres oppgave er blant annet å omdanne næringsstoffer til drivstoff, som kroppen vår trenger for å fungere.  Studier av hjernevev fra personer med Parkinsons sykdom utført allerede i 1989 viste at en viktig komponent i mitokondrienes energigenerator – kompleks I – skades i et område i hjernen kalt substantia nigra (latinsk for «den svarte substans»). Området er spesielt sårbart ved Parkinsons sykdom, og observasjonen medførte hypotesen om at kompleks I-mangel er skadelig og bidrar til hjernesvinn.

Nå viser en ny studie fra UiB, utført av forskergruppen ledet av Charalampos Tzoulis, at denne kompleks I-mangelen faktisk kan beskytte hjernen ved Parkinson sykdom:

– Studien viser at kompleks I-mangel, i motsetning til hva man tidligere har antatt, er et gjennomgripende fenomen i hjernen til personer med Parkinsons sykdom og er tilstede i både affiserte og uaffiserte områder. Interessant nok fant vi at hjerneceller med kompleks I-mangel har betydelig mindre opphopning av Lewy-legemer, den sykelige proteinavleiringen som kjennetegner Parkinsons sykdom, sier Tzoulis.

Les også: Astmamedisin halverer Parkinson-risiko

Det forskerne mener å ha funnet ut er at kompleks I-mangel, i motsetning til hva man tidligere har antatt, ikke er direkte skadelig for hjernen ved Parkinsons sykdom. UiB-forskerne mener derimot at kompleks I-mangel kan være en beskyttelsesmekanisme hjernen ved Parkinsons sykdom, som følge av redusert produksjon av skadelige frie radikaler. 

– Vi forsøker nå å forstå hvorfor og hvordan den mitokondrielle funksjonen er regulert ved Parkinsons sykdom, og hvorvidt dette kan utnyttes til utvikling av nye behandlinger, sier forskeren.