Det medisinske fakultet

MEDISIN | FORSKNING

– Kvinner på epilepsimedisin bør ta folsyre

Barn av mødre som tar epilepsimedisin, men ikke folsyre, under graviditeten har inntil 8 ganger høyere risiko for å få autisme, viser forskning utført av Marte Helene Bjørk ved Klinisk institutt 1.

Gravid tar medisiner

Blant forskere har det lenge vært kjent at inntak av folsyre blant den generelle befolkningen reduserer risikoen for at barnet skal få en diagnose i autismespekteret. ( På grunn av dette, og fordi folsyre reduserer risikoen for at barnet skal få ryggmarkbrokk  anbefales alle kvinner som er gravide eller planlegger graviditet å ta et lavt tilskudd av vitaminet.

– Vitaminet folsyre er viktig i dannelsen av nye celler, og er derfor spesielt viktig i svangerskapet. Det er avgjørende blant annet for hjerneutviklingen, forklarer postdoktor ved Klinisk institutt 1, Marte Helene Bjørk.

Legemidler mot epilepsi, såkalt antiepileptika, reagerer med opptaket av folat og stoffskiftet på en måte som gjør at tilgjengelig folat i kroppen blir lavere. Derfor anbefales kvinner som bruker epilepsimedisin å ta ekstra tilskudd av folsyre før og under svangerskapet. Forskerne har likevel ikke visst hvordan inntaket av folsyre under svangerskapet hos mødre som bruker epilepsimedisin påvirker risikoen for autisme hos barnet.

Seks til åtte ganger forhøyet risiko

Ved hjelp av data fra Mødre og Barn-undersøkelsen (MoBa) har Bjørk og hennes kolleger analysert nivåer av folat og antiepileptika i blodplasma fra 229 graviditeter der moren brukte medisiner mot epilepsi. De har også analysert spørreskjermdata fra over 100 000 mødre, hvorav 629 hadde epilepsi. Mødrene har blitt bedt om å svare på spørreskjema for diagnostisering av autisme hos barnet ved 18-måneders og 3-årsalderen.

– For kvinner som bruker medisiner mot epilepsi, og ikke tok tilskudd av folsyre, var risikoen for autisme hos barnet seks ganger høyere ved halvannet års alder og åtte ganger høyere ved tre-årsalder, sammenlignet med hos kvinner som tok medisiner mot epilepsi under svangerskapet, men også folsyre, sier forskeren.

Anbefaler epileptikere som kan få barn å ta folsyre

Norske myndigheter anbefaler alle kvinner som planlegger å bli gravide å ta et tilskudd på 0,4 mg folsyre forut for graviditeten og i inntil 12 uker ut i svangerskapet. Bjørk mener at funnene indikerer at alle kvinner som kan få barn og som går på epilepsimedisin bør ta en lav dose av folsyre for sikkerhets skyld:

– Hos kvinner med epilepsi er om lag 80 % av graviditetene ikke planlagte. Gitt denne kjensgjerningen, og den sterkt forhøyede risikoen for at barnet kan få autisme hvis man går på epilepsimedisin under svangerskapet, bør alle kvinner som går på epilepsimedisin og som kan bli gravide, ta folsyre, uavhengig av om de planlegger en graviditet eller ei. Dersom kvinner med epilepsi derimot planlegger å bli gravide, før de bruke 4 mg folsyretilskudd fra de slutter på prevensjon og i første trimester. Deretter kan dosen reduseres til 0,4 mg igjen, mener Bjørk.

Artikkelen er publisert i JAMA Neurology og kan leses her: https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2666188

Du kan også lese saken i Bergens Tidende