Hjem
Det medisinske fakultet
ODONTOLOGI | INTERNASJONALISERING

Kartlegger tannhelsen i Moldova

Tannlege- og tannpleiestudenter fra Institutt for klinisk odontologi dro til Moldova for å undersøke tannhelsen i landet. Dette er et ledd i å utvikle tannlegeundervisningen i en del østeuropeiske land.

IKO-studenter på utveklsing
TANNHELSE OG UTVEKSLING: Studentene (f.v.) Helene Maria Hagen, Aud Kristine Deila og Olga Gulburean har vært på utveksling i Moldova via SIUs EURASIA-program.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Hovedinnhold

Som del av avsluttende master- og bacheloroppgaver, har tannlegestudent Maria Helene Hagen og tannpleiestudentene Olga Gulburean og Aud Kristine Deila ved Institutt for klinisk odontologi (IKO) vært i Chisinau i Moldova.

De kartla tannhelsetjenesten ved offentlige og private klinikker, samt tannlegeundervisningen via observasjon, spørreskjema og dybdeintervjuer.

– I Moldova finnes ikke tannpleiere. Vi er derfor interessert i å se hvordan tannlegene tar seg av pasientinformasjon og forebygging, som tannpleiere vanligvis gjør i Norge, sier Golburean, som er bachelorstudent på tannpleierstudiet.

Les om studentenes egne opplevelser her.

Høyt tidspress

Tannpleiestudentene intervjuet og delte ut spørreskjemaer til tannleger og tannlegestudenter i Moldova og var særlig opptatt av hvordan de arbeider med forebygging rettet mot barn.

– De var dyktige til å utføre tannlegejobben sin, men informasjonen om forebygging var ikke like bra som hjemme, sier tannpleiestudent Deila, som også er bachelorstudent på tannpleierstudiet.

–Vi observerte mye mer hull i tennene, spesielt hos barn og unge, enn i Norge. Det kan nok ha noe med omfanget av forebyggings- og informasjonsbiten å gjøre, sier hun.

Flinke med barn

UiB-studentene så at tannlegene i Moldova er mye mer presset på tid enn i Norge. De har kun 20 minutter til rådighet for hver pasient.

– Vi ble likevel imponert over hva de gjorde ut av den lille tiden de hadde. Vi så at en del tannleger klarte å sette seg ned og snakke med pasientene på veldig kort tid. Det var imponerende, sier tannlegestudent Maria Helene Hagen, som er masterstudent ved IKO.

– Vi så også at de spesielt var flinke til å kommunisere med barn. Vi tenkte at dette er noe som vi kan ta med oss hjem, sier hun.

Vil endre studieprogram

Mens tannpleiestudentene gjorde ferdig sine undersøkelser på Moldova-turen, var tannlegestudent Hagen med på turen for å utføre en pilotstudie til sin masteroppgave. Hun skal tilbake til Moldova i sommer for å dele ut 700 spørreskjema, til masteroppgaven sin.

– Disse studentundersøkelsene er viktige for utvikling av tannhelsetjenester i Moldova, sier professor Daniela Elena Costea, ved Klinisk institutt 1, som er koordinator for utvekslingsprosjektet i Norge. Prosjektet omfatter Moldova, Armenia og Hviterussland, finansiert av Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) gjennom EURASIA-programmet.

Studentundersøkelsene er nemlig starten på en kartlegging av tannlegenes og tannlegestudentenes kunnskap, holdninger og atferd mot forebygging og inspeksjon av munnslimhinnene i disse landene.

– Basert på disse undersøkelsene, skal vi hjelpe institusjonene i de respektive landene til å endre undervisningsprogrammet for tannleger, sier Costea.

– Samtidig lærer vi opp de som skal undervise tannlegestudentene i oralpatologi, gjennom utveksling til Norge. Flere må følge med på slimhinne og munnhule, blant annet for å få ned den høye forekomsten av munnhulekreft i disse landene, sier Daniela Elena Costea.