Det medisinske fakultet

13 millioner til forskning på kur mot Føllings sykdom

Pluvia ved Aurora Martinez mottar 13 millioner kroner fra Norges Forskningsråd til forskning på en kur mot Føllings sykdom.

nyfodt_fotter.jpg

Nyfødt føtter
I dag undersøkes alle nyfødte i Norge rutinemessig for Føllings sykdom, en sjelden, men veldig alvorlig sykdom, om den ikke behandles.

I dag screenes alle nyfødte i Norge for Føllings sykdom, en stoffskiftesykdom som kan være veldig alvorlig hvis den ikke oppdages og behandles. Eneste tilgjengelige behandling for de om lag en halv million mennesker på verdensbasis som lever med sykdommen er å holde en streng diett.

Føllings sykdom fører til mangel på et bestemt enzym i leveren, fenylalanin hydroksylase. Dette enzymet omdanner fenylalanin til tyrosin, og når enzymet mangler, vil mengden fenylalanin øke i blodet å gjøre skade på hjernen og nervesystemet.

Professor Aurora Martinez og hennes forskningsgruppe ved Institutt for biomedisin har i flere år undersøkt muligheten til å korrigere enzymmangelen. Dette kan bidra til å gi betraktelig bedre livskvaliteten til de som har sykdommen. Minst 50 % av pasientene kan få hjelp av medisinen selskapet jobber med å utvikle skriver Bergen teknologioverføring (BTO) på sine nettsider.

De 13 millionene de mottar er en del av Norges forskningsråd sitt program "Brukerstyrt innovasjonsarena" (BIA)

I 2015 fikk selskapet også støtte fra NFRs FORNY2020-program:

– FORNY satte grunnfundamentet for prosjektet og selskapet og støtten fra BIA programmet vil hjelpe selskapet med å vokse og intensivere sin aktivitet. Dette er en utmerket mulighet, sier Anne Sophie Schillinger, Forretningsutvikler i Bergen teknologioverføring.

Pluvia er opprettet i et samarbeid mellom BTO og forskningsgruppen ved Universitetet i Bergen.