Vitamin D knyttes til redusert dødelighet
Har du hjertekarsykdommer, så kan et normalt inntak av D-vitaminer redusere dødelighet betraktelig.

Hovedinnhold
Dersom du allerede har hatt hjerte-karsykdommer og passer på å ha normale verdier av vitamin D, så kan du redusere risikoen for dødelighet som følge av sykdommen med 30 prosent. Det viser forskning fra Klinisk institutt 1, ved Universitetet i Bergen.
– Vi ser at passelige vitamin D-nivåer hos disse pasientene reduserte dødeligheten betraktelig. Men det er viktig å opprettholde en bestemt nivå av D-vitamin i kroppen. For mye og for lite øker risikoen, sier professor Jutta Dierkes ved Klinisk institutt 1, som ledet studien.
Forskningen viser at det er gunstig å ha verdier rundt 42 til 100 nmol/l i blodet.
I studien deltok 4000 personer med hjerte- og karsykdommer fra år 2000, som har blitt fulgt i en 12-årsperiode. De fleste i denne gruppen ble plukket ut av en tidligere studie (WENBIT). Gjennomsnittsalderen den gang var 62 år.
Resultatene ble nylig publisert i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Vanskelige anbefalinger
Ifølge Dierkes er det vanskelig å gi generelle anbefalinger om hvor store mengder med D-vitamintilskudd man bør innta.
– Spørsmålet om hvor mye D-vitamin man trenger, avhenger av person til person. Det kommer an på hvor man bor og hva slags kosthold man har fra før, påpeker Dierkes.
Mens de nordiske landene anbefaler 10 mikrogram inntak av vitamin D daglig, så anbefaler USA 15 mikrogram og Tyskland 20. Det gjelder totalt for alle typer inntak.
– Selv om nordmenn får mindre sol enn tyskere, så spiser de mer fisk og tran. Fisk men også tran er viktige vitamin D-kilder om vinteren, i tillegg til fysisk aktivitet ute i sommerhalvåret, sier Dierkes.
Bør måle nivåer
Dierkes råder alle som har hatt hjertekarsykdommer til å måle sine nivåer av D-vitaminer, slik at man kan regulere sitt eventuelle inntak av kosttilskudd. Dette kan gjøres med en enkel blodprøve hos sin fastlege.
– Det er likevel viktig å ta høyde for at nivåene svinger med årstidene. En prøve i september viser ikke det samme som en prøve tatt i januar.
– Verdier i januar eller februar kan forventes til å bli lavere fordi det ikke dannes vitamin D i huden fra oktober til april, sier Jutta Dierkes.