Det medisinske fakultet

Lovende test av mulig kreftvaksine

Kreftforsker Karl-Henning Kalland utfører forsøk med immunterapi mot prostatakreft. Resultatene er lovende.

Karl-Henning Kalland
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Hovedinnhold

Metoden, som kalles cryoimmunterapi, er egentlig oppfunnet av norsk-amerikaneren Haakon Ragde. Han ga lisensen for behandlingsmetoden til selskapet Alden Cancer Therapy, og forskere ved Det medisinske fakultet og Helse Bergen har videreutviklet metoden, skriver Bergens Tidende (abonnementartikkel)

Metoden går ut på å ta ut blod fra pasienten og forsterke dette med immunceller. Deretter fryses kreftsvulsten ned, noe som gjør at den gir fra seg såkalte antigener. Når de forsterkede immuncellere sprøytes tilbake i pasientene, tar de i bruk antigenene til å gå til angrep på kreftsvulsten.

Metoden kalles «immunterapi» fordi man utnytter kroppens eget immunforsvar til å bekjempe kreften. Målet er å utvikle denne metoden til en persontilpasset kreftvaksine.

13 personer med prostatakreft som ikke er mottagelig for annen type kreftbehandling har vært med i forsøkene. Hos fem av dem har kreften stabilisert seg, og tallet på kreftceller som sirkulerer i blodet går tilbake hos en god del av pasientene.

– Vi pleier å kalle prostatakreft en immunologisk «kald» form for tumor. At vi har klart å gjøre en kald tumor varm, er enormt oppmuntrende, sier Kalland til Bergens Tidende.

Ifølge forskerne har metoden også svært få bivirkninger.