Hjem
Det medisinske fakultet
Forsker Grand Prix

– Munntørrhet gir stort ubehag

Siri Flagestad Kvalheim forsker på kva som kan hjelpe mot munntørrhet ved livets slutt. Onsdag deltar hun på Forsker Grand Prix.

Siri Flagstad Kvalheim
Foto/ill.:
Forskningsdagene i Bergen

Hovedinnhold

– Bare 25 % har prosedyrer for tannstell hos døende pasienter. Munnhelse er noe litt fremmed i helsetjenesten, sier Siri Flagestad Kvalheim ved Institutt for klinisk odontologi. 

Hun har undersøkt hvordan det står til med tannhelsen hos pasienter på sykehus som er ved livets slutt. Mer spesifikt hvordan sykehusene behandler munntørrhet hos pasientene.

– Dette er en gruppe pasienter som ikke stiller krav, men munntørrhet vet man gir et stort ubehag, Kvalheim.

Bruker produkter uten dokumentert effekt

Det er mye som kan forårsake munntørrhet, blant annet medisiner, strålebehandling og sykdommen i seg selv. Problemet er at munntørrhet raskt kan bli en ond sirkel: Tørr munn gjør at slimhuden lettere sprekker. Det blir ofte infeksjoner og sår som gjør at det blir vanskelig å svelge mat og drikke. Da blir man ytterligere dehydrert og munnen blir enda tørrere.

I dag brukes mye forskjellig for å behandle munntørrhet. Kvalheim nevner alt fra te, fløte, matolje, til ulike kommersielle produkter uten dokumentert effekt.

– Mange bruker glyserol, som kan virke lindrende der og da. Problemet er at middelet raskt skylles vekk, og da er man like langt. Vi se etter et stoff som gir fuktighet, er elastisk og sitter fast i munnen, forklarer forskeren.

Et av stoffene de tester ut nå, er bearbeidede matoljer, et kommersielt produkt som brukes i USA, England og Frankrike.

Brenner for saken

Kvalheim sier at hun ville delta i Forsker Grand Prix av flere grunner. Kanskje først og fremst fordi hun brenner for saken.

– Dette er en sjanse til å fortelle om noe mange vet litt lite om, sier forskeren.

Hun sier at hun har lært mye av å delta: Fra hvordan hun skal bevege seg på scenen til hvordan hun skal få et tungt tema til å bli noe levende og interessant. Det er også en fin mulighet til å bli kjent med andre mennesker, på tvers av fagfelt:

– Vi har felleslunsjer og samlinger og jeg gleder meg alltid til å gå på samling, forteller tannlegen.

Onsdag 26. september står Kvalheim og Illimar Hugo Rekand ved Institutt for biomedisin på scenen i Forsker Grand Prix i Mimes brønn ved Høgskulen i Vestlandet. Les mer her: http://www.forskningsdagenebergen.com/portfolio-item/forsker-grand-prix-2018/