Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet

Millioner til hjernekreftforskning

Kreftforeningen gir fire millioner kroner til forskning på hjernekreftens kommunikasjonsnettverk, såkalte mikrotuber.

Hjernekreft.
Glioblastom er den mest aggressive formen for hjernekreft. I dag mangler god behandling.
Foto/ill.:
Illustrasjon: Colourbox

Professor Hrvoje Miletic ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen mottok nylig fire millioner kroner fra Kreftforeningen for å studere kommunikasjonssystemet til aggressiv hjernekreft. Målet er å finne en målrettet terapi mot hjernesvulstene. 

Forsker på mikrotuber

Miletic leder et prosjekt som forsker på såkalte mikrotuber, som er rørformede forlengelser inne i cellene. Ondartede kreftceller i hjernen bruker disse mikrotubene til å danne et kommunikasjonsnettverk i hjernen. 

Forskerne i prosjektet forsøker å identifisere selve genene som er involvert i dannelsen av mikrotuber, som kan være viktige for målrettet terapi av glioblastom (GBM), som er den mest aggressive formen av hjernekreft.

– Dersom vi bedre forstår hvordan mikrotuber dannes, hvordan kreftceller kommuniserer og hva slags beskjeder som sendes mellom kreftcellene, så kan vi finne ut hvilken påvirkning dette har på kreftutvikling og behandling, sier Miletic. Han leder Miletic Lab, som er en del av forskningsgruppen Translasjonell kreftforskning

Trenger ny behandling

Glioblastom slipper ofte unna dagens standardbehandling og er i høy grad tilbakevendende. Det er derfor svært viktig å komme med et nytt og bedre behandlingstilbud.

– Det langsiktige målet er å kunne tilby ny behandling til hjernesvulstpasienter som hindrer kreftspredning og utvikling av resistens mot behandlingen, sier Hrvoje  Miletic.