Hjem
Det medisinske fakultet
KIROPRAKTIKK

Ett steg nærmere kiropraktorutdanning i Bergen

UiB var nylig i Odense for å se hvordan et av verdens ledende universiteter innen kiropraktikk underviser sine studenter.

Kiropraktikk i SDU
En delegasjon fra UiB var nylig i Odense for å se nærmere på deres måte å utdanne kiropraktorer på. 
Foto/ill.:
SDU

Hovedinnhold

Stortinget har flere ganger besluttet at det skal startes opp kiropraktorutdanning i Norge. Kunnskapsdepartementet har bedt norske universiteter om å komme med en plan for slik utdaning. 

– Per i dag er det kun Universitetet i Bergen som har en reell plan for kiropraktorutdanning, og vi er mer enn villige til å starte opp. Men vi kan ikke starte opp før pengene foreligger, sier prodekan for utdanning Steinar Hunskår, ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen (UiB).

Odense-modellen passer UiB

Hunskår var nylig med en delegasjon fra UiB til Syddansk universitet i Odense, invitert av Norsk kiropraktorforening. Odense er verdensledende på utdanning av kiropraktorer. Den såkalte Odense-modellen innebærer et femårig masterstudium som er integrert med medisinstudiet i starten. 

– Odense-modellen er en imponerende modell, som vi kan bruke. Den ga oss virkelig motivasjon til å fortsette arbeidet med utdanning i Bergen, sier Hunskår.

Han peker på at Odense-modellen er særlig velegnet ved UiB fordi den har mange fellesfag med medisinstudiet. 

– Det er ikke bare en økonomisk fordel, men sikrer også at vi bruker lærekreftene våre og at studentene får det samme vitenskapelige grunnlaget, sier Hunskår. 

Vil hente toppfolk fra utlandet

I dag finnes det mange fysioterapeuter og kiropraktorer i bergensområdet. En av utfordringene blir å skaffe nok kiropraktorer med universitetskompetanse til undervisningen. 

– En mulighet er å hente toppfolk fra utlandet, som kan bygge opp et miljø ved UiB. For eksempel ble faget sykepleievitenskap bygget opp på denne måten, sier Steinar Hunskår. 

Steinar Hunskår
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Steinar Hunskårs bok i allmennmedisin, i dansk utgave, blir brukt i kiropraktorutdanningen i Odense. Dette ble han først klar over i løpet av turen.