Hjem
Det medisinske fakultet
KONFERANSE | BRUSSEL

Presenterte forskning på hjernesykdom i Brussel

Det medisinske fakultet arrangerte internasjonal konferanse om hjernesykdommer som Alzheimers og Parkinsons ved UiBs Busselkontor.

publikum diskuterer på demenskonferanse i Brussel.
Mange entusiastiske personer møtte opp for å diskutere demens og hjernesykdommer ved UiB-kontoret i Brussel.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Hovedinnhold

I dag rammer demens rammer 45 millioner mennesker på verdensbasis. Dette antallet forventes å øke til 120 millioner i 2050, og så mange som 600 millioner mennesker kommer til å leve med syndromet de neste 40 årene. 

Ved Det medisinske fakultet ved Universitetet finnes det mange eksperter på hjernesykdommer som Alzheimers og Parkinsons sykdom. Noen av disse var med å arrangere fakultetets konferanse om nevrogenerative sykdommer, i Brussel 23. mai. Hensikten var å knytte kontakter til europeiske forskere, innovatører, industri og politikere.

– Vi reiste til Brussel for å promotere fakultetets arbeid med demens og andre hjernesykdommer. Konferansen er god besøkt fra eksperter fra hele Europa og har vært en suksess, sier dekan Per Bakke ved Det medisinske fakultet, UiB.

Per Bakke taler i Brussel
Per Bakke ønsker velkommen til konferanse i Brussel. Foto: Kim E. Andreassen.

Sterk demens-film

Et av innslagene som gjorde sterkt inntrykk på konferansen var visningen av filmen Husker du meg?, hvor man møter unge personer med demens og deres pårørende. Filmen ble presentert av filmskaperen selv, Ragnhild Nøst Bergem, som selv har erfaring med personer med demens gjennom eget arbeidsliv og familie.

– Med filmen ønsker jeg å vise frem personene det faktisk handler om og vise hvordan livet kan være når man står midt oppe i det. Tilskuerne kan kanskje relatere seg til noe som har skjedd i sitt eget liv, eller så kan de ta med seg noe hvis de kommer i en lignende situasjon senere, sier Bergem.

Bergem har reist Norge på kryss og tvers for å presentere filmen, men har ikke fått presentert den like mye i utlandet.

– Det var stas å bli med på en internasjonal konferanse og jeg har absolutt hatt mange interessante samtaler med deltakere etterpå. Jeg har også fått invitasjoner til andre internasjonale konferanser fremover, sier Bergem.

Ragnhild Nøst Bergem
Filmskaper Ragnhild Nøst Bergem berørte mange med filmen Husker du meg?, hvor man møter personer med demens i deres hverdagsliv. Foto: Kim E. Andreassen.

Nye møter

Førsteamanuensis Piers Kotting ved University of Exeter, har forsket på demens i en årrekke og har blant annet vært rådgiver for statsministerens kamp mot demens i Storbritannia. Han tok toget fra London for å delta på konferansen.

– Denne typen konferanser hvor man møter kolleger og potensielle partnere fra Europa er svært verdifulle, fordi man får nye forbindelser og deler ideer med personer man vanligvis ikke gjør.

– For eksempel hadde jeg en svært interessant samtale om innovasjon knyttet til demens med en kollega fra Slovenia, som jeg aldri ville hatt ellers, sier Piers Kotting.

Piers Kotting
Piers Kotting tok toget fra London for å formidle forskning på demens fra Storbritannia. Foto: Kim E. Andreassen.