Det medisinske fakultet
Fakultetets dag 2019

Fakultetets dag: Dette er prisvinnerne!

Her er navnet på prisvinnerne på Fakultetets dag, som går av stabelen 13. juni.

Plakat Fakultetets dag 2019 - Møt våre beste. 13.06.2019
Foto/ill.:
Ingvild Festervoll Melien

Under Fakultetets dag, som arrangeres 13. juni i Auditoriet på Armauer Hansens hus, skal det overrekkes en rekke priser. Hele programmet finner du her: Møt våre beste!

Det skal deles ut to Søren Falch-rpsier (junior og senior) og i alt seks interne fakultetspriser. Her er vinnerne!

• Årets ph.d.-arbeid:  Kristine Husøy Onarheim ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin: “Priority to the newborn? Real-life priority setting and intra-household resource allocation for newborn health in Ethiopia”

• Studiekvalitetsprisen: MED11 (ellevte semester i medisinstudiet/v Øystein Hetlevik)

• Årets forskningsgruppe: Brystkreftgruppen ved Per Eystein Lønning, Klinisk institutt 2

• Årets fremragende forskningsformidling: Edvin Schei ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin

• Undervisningsprisen: Arvid Lundervold, Institutt for biomedisin

• Prisen for internasjonalisering av utdanningElisabeth Wik, Klinisk instiutt 1

• Årets publikasjon: “Structural determinants and cellular environment define processed actin as the sole substrate of the N-terminal acetyltransferase NAA80” og “NAA80 is actin’s N-terminal acetyltransferase and regulates cytoskeleton assembly and cell motility”. Institutt for biomedisin – Thomas Arnesen sin forskningsgruppe - 5 førsteforfattere med tilhørighet til UiB da arbeidet ble utført: Adrian Drazic, Henriette Aksnes, Michael Marie, Marianne Goris og Håvard Foyn

Søren Falch-prisene går til:

Falch’s Senior Award 2019 - Birgitta Åsjø

Falch’s Junior Award 2019 – Bergithe Oftedal

I pressemeldingen står det:

Et funksjonelt immunforsvar må skille mellom egen (kroppens celler og signalmolekyler) og fremmed (parasitter, virus og bakterier). Immunceller som mangler denne evnen kan angripe og ødelegge kroppens eget vev i en prosess kalt autoimmun sykdom. Autoimmun polyendokrint syndrom type I (APS-I) er en sjelden, arvelig, organ-spesifikk autoimmun sykdom hvor kroniske soppinfeksjoner, autoimmun ødeleggelse av binyrene og av biskjoldbruskkjertlene er de vanligste komponentene. Pasientene har ofte andre symptomer som diabetes type I, eggstokksvikt og kronisk diare, og de produserer antistoffer som reagerer mot-proteiner i egne celler. Måling av disse kan brukes for tidlig diagnostikk. APS-I skyldes defekt i Autoimmun regulator (AIRE) genet som uttrykkes i tymus hvor en del av immunforsvarets celler modnes. AIRE er viktig for å lære immuncellene forskjell på eget og fremmed vev.

Oftedal har utført genetisk analyse av AIRE-genet i en stor gruppe norske pasienter med endokrine autoimmune sykdommer, og har funnet at enkelte mutasjoner i AIRE kan forklare variasjon i sykdomsbildet og ulik arvegang. Basert på hennes forskning har en kunnet introdusere nye laboratorieanalyser som nå tilbys leger i Norge og utenlands.