Hjem

Det medisinske fakultet

EPIDEMI

10 kjappe om Campylobacter

Campylobacter-bakterien er påvist i et drikkevann på Askøy. Mange har blitt syke, og man mistenker et dødsfall på grunn av forurensningen. Vi har spurt infeksjonsekspert professor Nina Langeland om denne bakterien.

Nina Langeland og bakterier
Professor Nina Langeland ved Klinisk institutt 2 er ekspert på infeksjonssykdommer.
Foto:
Wikipedia/UiB.

1. Hva slags bakterie er Campylobacter-bakterien har gjort folk syke på Askøy?
– Bakterien er en ganske vanlig årsak til diaré, som smitter særlig via mat eller vann. 

2. Hva er de vanlige måtene slike bakterier havner i drikkevann?
– Det vanligste er at vannet blir forurenset i tillegg sviktende barrierer for rensing av vannet.

3. Er det vanlig å bli smittet av denne bakterien i Norge?
– Den er en ganske vanlig årsak til matbåren smitte.

4. Hvor farlig er den, kan man dø av den?
– Feber, magesmerter og diaré er vanlig, dødsfall er sjelden.

5. Er den like farlig for unge, voksne og gamle?
– Generelt er eldre sårbare, men alle aldersgrupper blir syke.

6. Må man drikke mye forurenset vann for å bli syk eller er det nok med ett glass vann?
– Det kommer an på hvor mye bakterier det er i vannet.

7. Er det farlig å dusje, vaske seg eller pusse tennene i vann som er forurenset av bakterien?
– Dusjing går bra.

8. Hva bør man gjøre dersom man tror man er smittet?
– De fleste blir friske av seg selv, men det kan være lurt å levere avføringsprøve til legekontor, og være nøye med personlig hygiene.

9. Hvordan behandler man folk som har blitt syke?
– Pasientene får rikelig med væsketilførsel. Noen kan trenge antibiotika. 

10. Hva kan man gjøre for å unngå å bli smittet dersom man er nødt til å bruke det forurensede vannet der man bor
– Koke vannet