Det medisinske fakultet
BEVILGNING | DIABETES

13 millioner til Pål Rasmus Njølstad

Pål Rasmus Njølstad mottar rundt 13 millioner kroner fra danske Novo Nordisk Fonden for å forske på medisinering av barn med diabetes.

Pål Njølstad protrett.
Pål Rasmus Njølstad jobber for å kunne tilby piller istedenfor insulinsprøyter til noen grupper av barn med diabetes 1.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Professor Pål Rasmus Njølstad ved Klinisk institutt 2 får den prestisjetunge bevilgningen Distinguished Award fra forskningsfondet Novo Nordisk Fonden for å forske på barn og diabetes. For prosjektet Towards personalized therapies in childhood diabetes: Role of rare genetic variants for diagnosis and treatment mottar han 10 millioner danske kroner, som tilsvarer rundt 13 millioner norske kroner, over fem år.

– Diabetes hos barn er svært belastende både for barna og foreldrene deres, blant annet på grunn av en komplisert og smertefull behandling med insulinsprøyter, sier Njølstad.

Tatt for gitt

I dag blir diabetes hos barn tatt for gitt å være type 1 ved mange klinikker i verden. Det betyr at de blir behandlet med insulin resten av livet. Nyere genetiske studier antyder derimot at rundt 10 til 12 prosent av barna lider av undergrupper av diabetes, som kanskje kan la seg behandle med piller, istedenfor insulinsprøyter.

– I studien kommer vi til å bruke nye genetiske verktøy for å identifisere varianter av barnediabetes for å forbedre behandlingen, sier Njølstad.

Bruker genregister

Forskerne benytter seg av det norske Barnediabetesregisteret, som inneholder 5 500 genetiske prøver.

– Barn med visse genmutasjoner kommer til å bli testet i forhold til om de kan bytte behandling fra insulin til tabletter, for en tryggere, smertefri og en mer målrettet behandling, sier Pål Rasmus Njølstad.